Petycja w sprawie uregulowania zawodu kosmetologa

Petycja w sprawie uregulowania zawodu kosmetologa

Stowarzyszenie Krajowa Izba Kosmetologii oraz Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Kosmetologii „Przyjazna Kosmetyka” apelują o prawne uregulowaniekwestii związanych z zawodem kosmetologa. Petycję swoją motywujemy osobistymi doświadczeniami oraz dbałością o bezpieczeństwo naszych klientów. Nasza motywacja wynika z następujących powodów:

1. Jako Kosmetolodzy utożsamiani jesteśmy z kosmetyczkami lub technikami usług kosmetycznych,  którzy posiadają wykształcenie zawodowe lub pomaturalne. Zdarza się także osoby, które ukończyły wyłącznie krótkie kursy przyspasabiające do zawodu, czy też kursy specjalistyczne np. manicure. Umiejętności i kompetencje kosmetologów są znacząco wyższe.

Zawód kosmetyczki podlega archaicznemu prawu z lat50-tych XX wieku i jest połączony w jedną grupę z fryzjerami (wykaz PKD). Te stareregulacje często określają granice działania „kosmetyczki” na „przerywaniu naskórka”, co - choćby w przypadku piercingu czy tatuaży - jest anachroniczne. Aktualizacja aktów prawnych jest tutaj niezbędna.

2. Kosmetolog to osoba z wyższym wykształceniem, absolwentka wydziału bądź kierunku kosmetologia na akademiach medycznych bądź w wyższych szkołach zawodowych. To posiadaczka dyplomu ukończenia uczelni wyższej z tytułem „kosmetologa”.

3. Zawód KOSMETOLOGA w naszym kraju powołały do życia i wykreowały (po transformacji ustrojowej)Akademie Medyczne w celach komercyjnych. Zawód nasz idealnie podążył w ślad za rozwojem wiedzy medycznej, farmacji, kosmetologii, inżynierii kosmetycznej  i technologii sprzętów do pielęgnacji urody (fale radiowe, światło, ultradźwięki, lasery, itp.). Zawód ten jest odpowiedzią na oczekiwania społeczne związane z rozwojem cywilizacji.

Nie zadbano jednak o określenie i sformalizowanie naszych kompetencji zawodowych oraz umocowanie prawne nowoczesnego zawodu funkcjonującego w świadomości społecznej.
Obecnie kosmetolog” widnieje jedynie w wykazie zawodów oraz na naszych dyplomach ukończenia studiów. My w sensie prawnym - NIE ISTNIEJEMY!

4. Problem prawnego umocowania naszego zawodu ma już ponad 20 lat, bo pierwszy nabór na studia kosmetologiczne miał miejsce w 1997 roku

Nie chcemy dłużej pracować i prowadzić działalności gospodarczej w poczuciu niepewności lub – jak chcą niektórzy – nie mieszczenia się w regułach prawa, które i tak nas nie dotyczą.

Większość kosmetologów wykształcenie sfinansowała sobie sama (studia zaoczne, kursy specjalistyczne etc.) lub przy wsparciu rodziny.

Obecnie oczekujemy jedynie, aby nasze Państwo stworzyło nam warunki bezpiecznej pracy i rozwoju zawodowego.

Zarząd Stowarzyszenie na Recz Rozwoju Kosmetologii Przyjazna Kosmetyka”

Beata Wątorowska -  Prezes

Grażyna Zych – V-ce Prezes

Dorota Markowska Skarbnik

Katarzyna Nowacka – członek

Julita Stępień- członek

Za Stowarzyszenie Krajowa Izba Kosmetologów – Iwona Wójcik

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Kosmetologii Przyjazna Kosmetyka, Krajowa Izba Kosmetologów    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Kosmetologii Przyjazna Kosmetyka, Krajowa Izba Kosmetologów do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.