PETYCJA W SPRAWIE ZMIANY GODZIN WYDAWANIA POSIŁKÓW OBIADOWYCH W NSP PYRZOWICE

My rodzice uczniów Niepublicznej Szkoły Podstawowej apelujemy o zmianę godziny wydawania obiadów dla uczniów w/w szkoły.

Aktualnie obiady są wydawane zdecydowanie za wcześnie, gdyż jest to godzina 10.30 przy czym nie wzięto pod uwagę, że ta pora nie jest porą obiadową, sama nazwa wskazuje obiad a godzina wydawania posiłków nie odbiega daleko od godziny śniadania naszych dzieci. Biorąc pod uwagę, harmonogram dnia naszych dzieci, np. gdy dzieci mają lekcje na godzinę 9 to tuż przed tą godziną konsumują śniadanie w domu po czym w przybliżeniu po godzinie lekcji już mają tzw. obiad w szkole, uczniowie najzwyczajniej w świecie nie zjadają posiłku, dlatego, że nie są głodni, nawet jeśli go zjedzą to wówczas gdy wracają do domu oczekują kolejnego posiłku. Z informacji jakie zebraliśmy w okolicznych szkołach obiad jest wydawany najwcześniej o godzinie 11.30/11.45 dla klas dzieci 1-3 oraz 12.30 dla klas 4-8 w zależności jak uczniowie mają ustalone przerwy. To kwestia organizacji pracy kuchni, która w naszej szkole również jest możliwa do ustalenia.

Reasumując jeśli dziecko rozpoczyna lekcje w godzinach porannych a kończy w godzinach późniejszych to jest głodne.

Nadmieniamy, iż większość rodziców nie ma możliwości przygotowania posiłku (obiadu) w domu ze względu na to, że pracują a z kolei z relacji rodziców, którzy mają możliwość przygotowania posiłku w domu wynika, że dziecko w domu je drugi obiad bo również jest głodne, gdyż w szkole jadło o 10.30 a do domu wraca np o 13/14. Pytanie nasuwa się samo jaki jest sens „obiadu” w szkole o 10.30?

Biorąc pod uwagę codzienne funkcjonowanie większości z naszych rodzin oraz mając na uwadze dobro naszych dzieci prosimy o zmianę godziny wydawania posiłków obiadowych i naszym postulatem jest aby najwcześniej były wydawane o godzinie 11.30.

Wierzymy, że dyrektor szkoły okaże zrozumienie i przychyli się do naszej prośby.

Rada Rodziców NSP Pyrzowice    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Rada Rodziców NSP Pyrzowice do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.