Pomóż obronić las w Wiórku i okolicach przed wycinką

Zrzut_ekranu_2021-06-07_o_21.26_.12_.pngDrogi Mieszkańcu Wiórka, Czapur i innych okolicznych miejscowości. Drogi Użytkowniku naszego lasu, z pewnością zauważyłeś, co od jakiegoś czasu dzieje się z lasem w naszym najbliższym otoczeniu. LAS ZNIKA W ZASTRASZAJĄCYM TEMPIE! W miejscach, w których jeszcze do niedawna był piękny, obecnie straszy pustkami. Niestety to nie koniec i skala planowanej wycinki jest ZNACZNIE większa. Jeśli nie zareagujemy, jeszcze w tym roku zniknie las przy ulicy Podleśnej w Wiórku, a w kolejnych etapach przewidzianych w Planie Urządzenia Lasu, ogromna część lasu po drugiej stronie ulicy i dalej w kierunku Sasinowa.

W dobie tak ogromnych zmian klimatycznych, walki ze smogiem, który rok rocznie przyczynia się do śmierci tak wielu ludzi czy wreszcie pandemii, która też zebrała już swoje żniwo i nie zniknie nagle, z dnia na dzień, Lasy Państwowe i bezpośrednio zarządzające tym terenem Nadleśnictwo Babki wycinają "w pień" coś, co należy do nas wszystkich i jest DOBREM WSPÓLNYM. Las, który został posadzony jeszcze przez dziadków i pradziadków wielu z nas, za chwilę zamieni się w cmentarzysko, które przez kolejne dziesiątki lat z lasem nie będzie miało NIC WSPÓLNEGO, a my zostaniemy pozbawieni JEDYNEGO miejsca, do którego nawet podczas reżimu sanitarnego możemy wejść i odetchnąć pełną piersią.

Dlatego MUSIMY ZACZĄĆ DZIAŁAĆ i wyrazić nasz sprzeciw wobec takich radykalnych planów cięć. Zwłaszcza, że zgodnie z prawem, las ten ma status LASU OCHRONNEGO i nie powinien być wycinany do zera, gdyż wtedy straci swoją ciagłośc i możliwość pełnienia kluczowej funkcji - ochronnej.  Powinien istnieć dalej w takim stanie, w jakim widzimy go w chwili obecnej, nie wliczając w to drzew stanowiących zagrożenie.

Większość z nas nie dożyje tego, kiedy nowe nasadzenia staną się znowu lasem i zaczną ponownie pełnić funkcje ochronne w znaczeniu dla lokalnej ludności. To DZIESIĄTKI LAT! A my potrzebujemy lasu TU I TERAZ. Pięknych wysokich drzew, a nie ich wizji za kilkadziesiąt lat. Ten las to nie tylko nasz najlepszy sojusznik w walce z aktualnymi problemami klimatycznymi, bo to właśnie stare drzewa chronią nas najbardziej, NIE nowe nasadzenia. LAS ten chroni również nasze zdrowie psychiczne, fizyczne, a także więzi rodzinne i społeczne.

Dlatego Drogi Użytkowniku Lasu, wyraź swoje poparcie dla naszej inicjatywy i podpisz się pod petycją, którą skierujemy zarówno do Nadleśnictwa Babki, jak i do władz Gminy Mosiny, z prośbą o wsparcie w powstrzymaniu wycinki.

Zgodnie z prawem dotyczącym lasów ochronnych, oczekujemy zachowania  ciągłości lasu i zachowania go dla NAS, a co za tym idzie, całkowitego wstrzymania planowanych na tym terenie wycinek. Domagamy się też PODMIOTOWEGO TRAKTOWANIA i poszanowania naszego głosu w tej sprawie. Głosu całego lokalnego społeczeństwa, który nie może już zostać tak po prostu zignorowany.

Rada Sołecka Wiórka, Mieszkańcy Wiórka, Czapur i innych okolicznych miejscowości    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Sołecka Wiórka, Mieszkańcy Wiórka, Czapur i innych okolicznych miejscowości do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.