Poparcie społeczności UAM dla "Polityka Równościowa i antydyskryminacyjna UAM oraz Plan równości płci dla UAM na lata 2022-2025"

Nie pozwólmy aby Profesorowie z Wydziału Fizyki UAM zdyskredytowali pismo Polityka Równościowa i antydyskryminacyjna UAM.

W dniu 8.06. br. na Wydział Fizyki Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu wpłynęło pismo podpisane przez 13 Profesorów UAM załączone poniżej. Próbuje ono zdyskredytować dokumenty: Polityka Równościowa i antydyskryminacyjna UAM oraz Plan równości płci dla UAM na lata 2022-2025, podpisany przez Panią Rektor Prof. dr hab. Bogumiłę Kaniewską.

My społeczność UAM, studenci, doktoranci oraz absolwenci, tą petycją wyrażamy swój sprzeciw wobec zachowania 13 Profesorów, którzy postanowili podpisać te słowa. W tekście można znaleźć:

• porównanie ideologii komunistycznej do "ideologii poprawności politycznej" czy "ideologii gender”:
    "Nie tak dawno uniwersytety w Polsce otrząsnęły się po czasach ideologii komunistycznej, a już z niepokojem obserwujemy pojawienie się nowych prądów ideologicznych, w szczególności ideologii poprawności politycznej czy ideologii gender."

• informację, że nie ma innych płci niż dwie:
    "Jedynie płeć biologiczną można określić w sposób obiektywny."

•  niechęć do pomysłu normalizowania pojęcia LGBT:
    "Promowanie pojęcia LGBT (...)"

Część postulatów, które znalazły się w tym piśmie jest niezgodna z obecną wiedzą naukową, a więc jego poparcie stoi w opozycji do wartości, które powinna reprezentować instytucja zajmująca się szkolnictwem wyższym. Ponadto treść tego pisma stanowi rażące naruszenie zasad współżycia społecznego. Nie pozwólmy aby Profesorowie z Wydziału Fizyki UAM zdyskredytowali pisma Polityka Równościowa i antydyskryminacyjna UAM oraz Plan równości płci dla UAM na lata 2022-2025.

Ponadto wyżej wymienione pisma niezbędne są naszemu Uniwersytetowi od 2022 i ich posiadanie jest wymogiem przystąpienia do konkursów w ramach programu Horyzont Europa.

(*po podpisaniu petycji, należy potwierdzić podpis w e-mail'u)

pismo_WF_prof.jpg

285874585_684850949247488_354357489726413660_n.jpg

studenci i doktoranci UAM    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam studenci i doktoranci UAM do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.