Porody rodzinne we Wrocławiu!

Wzywamy poniższe szpitale do wznowienia porodów rodzinnych:

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu, ul. H.M. Kamieńskiego 73a;

Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu;

Szpital Specjalistyczny im. A. Falkiewicza we Wrocławiu;

Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu;

Rzecznik Praw Pacjenta nie ma wątpliwości, pozbawienie rodzących możliwości korzystania ze wsparcia bliskiej osoby narusza prawa pacjentek. Jak informuje Fundacja Rodzić po Ludzku, odmówienie możliwości towarzyszenia bliskiej osoby w czasie udzielania świadczenia medycznego łamie prawa pacjenta.

Na podstawie art. 21 ust. 1 ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz zgodnie z zaleceniami Ministra Zdrowia w sprawie możliwości odbywania porodów rodzinnych w warunkach stanu epidemii covid-19 w Polsce z dnia 15 lipca 2020 r. opracowanym wraz z Konsultantem krajowym w dziedzinie położnictwa i ginekologii, konsultantem krajowym w dziedzinie perinatologii oraz konsultantem krajowym w dziedzinie chorób zakażnych nie ma przeciwwskazań, aby placówki szpitalne we Wrocławiu nie dostosowały się do tych zaleceń.

Sytuacja epidemiologiczna we Wrocławiu jest bardzo dobra. W całym województwie jest to tylko kilka zarażeń tygodniowo. Odmrażamy gospodarkę i życie społeczne. Większość obywateli jest zaszczepionych jak i również personel szpitalny.
My, Wrocławianki wierzymy w Państwa i liczymy na przywrócenie porodów rodzinnych z dniem 1.07.2021.

Podpisując, upoważniam Marianna Lipska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.