Projekt ustawy o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów .

Szanowna Pani Poseł,

Jako obecni studenci psychologii jesteśmy zaniepokojeni informacjami jakie można przeczytać w nowym „projekcie ustawy o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów". W rozdziale III mówiącym o prawie do wykonywania zawodu psychologa „Art13. wynika ,że na regionalną listę psychologów może być wpisana osoba, która:

1) uzyskała w Rzeczypospolitej Polskiej dyplom magistra na kierunku psychologia lub uzyskała za granicą wykształcenie uznane za równorzędne w Rzeczypospolitej Polskiej;

2) posiada pełną zdolność do czynności prawnych;

3) odbyła staż zawodowy.”

W podpunkcie trzecim mowa jest o odbyciu przez absolwenta rocznego stażu. Wyrażamy obawę, iż napisana i nie do końca sprecyzowana ustawa może utrudnić lub uniemożliwić nam wejście w rolę psychologa. Biorąc pod uwagę ogromne koszty związane z dalszą ścieżką kariery (zdecydowana większość magistrów psychologii kształci się dalej, tj. zapisuje specjalizacje, staże, szkoły psychoterapii etc). Uważamy, że obowiązkowy staż po studiach wydłuża i tak długą drogę kariery. W projekcie ustawy nie ma mowy o wynagrodzeniu przysługującemu studentowi. Większość z nas nie ma możliwości, aby pozwolić sobie na staż bez wynagrodzenia lub z niewielkim wynagrodzeniem. Uważamy, że aspekt wynagrodzenia jest kluczowy w całym projekcie ustawy, a nie ma w nim sprecyzowanej konkretnej kwoty. Warto tutaj również wspomnieć o olbrzymich kosztach dalszego kształcenia, ponieważ sam tytuł magistra praktycznie do niczego nas nie upoważnia. Sądzimy, że ustawa ta jest wielce krzywdząca dla wszystkich obecnych studentów psychologii i mamy wielką nadzieję na to, iż nie wejdzie ona w życie.

Kolejnym niepokojącym dla nas aspektem jest kwestia opiekuna stażu. W projekcie ustawy nie została zawarta informacja jak wielu opiekunów powinno znajdować się w danej miejscowości. Niepokoi nas fakt, iż niewystarczająca liczba opiekunów stażu może skutkować tym, że droga do ukończenia stażu i bycia wpisanym na listę psychologów niepotrzebnie się wydłuży.

W związku z powyższymi argumentami jako przyszli absolwenci psychologii uważamy, że projekt ustawy powinien zostać rozpatrzony ponownie. Apelujemy o sprecyzowanie kwestii związanych z wynagrodzeniem i opiekunami stażu. Prosimy także o doprecyzowanie o to jakich ścieżek dotyczyć miałaby ustawa. Czy wyłącznie tutaj mowa jest o psychologach wybierających ścieżkę kliniczną? Zwracamy uwagę także o rozważenie prowadzenia możliwości wykonywania stażu w pięcioletnim toku studiów. Zgadzamy się z faktem, iż liczba godzin przeznaczonych na praktyki jest zbyt niska. Zależy nam na zdobyciu jak największego doświadczenia, jednak nie kosztem straconego roku podczas stażu, na którym i tak niewiele będziemy mogli robić (po samej psychologii nie jest się upoważnionym, np. do diagnozowania czy prowadzenia psychoterapii).

Jeśli projekt ustawy ma zostać wprowadzony w życie, prosimy, aby nie uwzględniał on studentów, którzy aktualnie studiują, tylko roczniki, które dopiero rozpoczną swoją przygodę z psychologią.

Z wyrazami szacunku,

Obecni Studenci Psychologii

Marlena Smolińska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Marlena Smolińska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.