Prosimy, zostawcie „Felixa, Neta i Nikę” w lekturach!

W imieniu wszystkich fanów serii „Felix, Net i Nika”, naszych dzieci, rodziców i wszystkich pozostałych czytelników, dla których nie jest obojętne, czego uczą w szkołach, zwracam się do Ministra Edukacji o oddalenie decyzji o usunięciu z listy lektur obowiązkowych książki „Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi” autorstwa Rafała Kosika. Informacja o planowanym usunięciu tej książki z listy była dla nas szokująca i zaskakująca. Jeszcze kilka lat temu gdy książka wchodziła na listę lektur obowiązkowych, nikt nie miał takich obiekcji. „Felix, Net i Nika” to jedna z niewielu lektur, którą chce się czytać, jest napisana prostym, współczesnym językiem, trafiającym do odbiorców. Porusza tematy ważne dla młodych czytelników, którzy są w wieku bohaterów, czytają o ich problemach i radzeniu sobie z nimi, o przyjaźni, o tym, że rodzina jest bardzo ważna. Wielu czytelników właśnie z tej książki nauczyło się, że czytanie jest fajne, a lektury to nie tylko nudne wiersze czy książki historyczne. Ta decyzja jest dla nas naprawdę przygnębiająca, dziękujemy za każdy podpis pod tą petycją.

Fani serii "Felix, Net i Nika"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Fani serii "Felix, Net i Nika" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.