Przeciwko likwidacji terenów zielonych na rzecz terenów usługowych, produkcyjnych i przemysłowych w miejscowości Bobrowiec (gm. Piaseczno).

22 stycznia 2021 roku Rada Miasta i Gminy Piaseczno przystąpiła do opracowania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru między budowaną drogą S7, ulicą Żwirową, Mazowiecką i Bobrowiecką.

W uzasadnieniu stwierdzono m. in. że cyt.: „uwolnienie kolejnych terenów pod rozwój funkcji usługowej wymaga opracowania planu miejscowego, który zabezpieczy układ drogowy obejmujący te tereny oraz wprowadzi zasady i wskaźniki ich zabudowy i zagospodarowania.”

Zważywszy na przyjęte już przez radnych Lesznowoli przepisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla Władysławowa, których skutkiem jest planowana budowa centrum logistycznego na pograniczu Bobrowca i Władysławowa przez firmę Panattoni, domagamy się od Burmistrza i Rady Miasta i Gminy Piaseczno zabezpieczenia w powstającym miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dla Bobrowca możliwie największego obszaru zieleni izolującej nasze sołectwo od drogi S7. Liczymy na to, że ani Pan Burmistrz, ani Radni Miasta i Gminy Piaseczno nie ulegną naciskom inwestorów zainteresowanych dalszym przekształcaniem naszej okolicy w przemysłowe zaplecze Warszawy. Wnioskujemy o umieszczenie w powstającym planie miejscowym dla naszego sołectwa zapisów uniemożliwiających posadowienie tu centrów logistycznych, hal magazynowych, budynków produkcyjnych, jak i zabudowy wielorodzinnej i innych budowli, które zniszczą charakter Bobrowca i Kamionki. Ograniczeniami takimi należy objąć całość terenu objętego opracowywanym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego (etap I i etap II).

Argumentami przemawiającymi za takim rozwiązaniem są nie tylko kwestie estetyki i zachowania kameralnego charakteru naszej okolicy, ale również uwarunkowania praktyczne: niewystarczająca przepustowość dróg dojazdowych (korki na ul. Postępu, Stołecznej, czy Wojska Polskiego w Wilczej Górze i Słonecznej w obu kierunkach) i struktura usług komunalnych typowa dla obszaru zabudowy jednorodzinnej.

Stajemy również w obronie walorów przyrodniczych terenu wzdłuż trasy S7, którego degradacja budzi nasze zaniepokojenie i sprzeciw dlatego tak ważne jest by w obszarze obecnie opracowywanego planu miejscowego uchronić możliwie najwięcej obszarów naturalnego krajobrazu, który w wyniku powstających inwestycji w postaci drogi S7 oraz kompleksu Panattoni staje się dla nas dobrem deficytowym. Z praktyki gmin, w których zlokalizowano tego typu usługi wynika, że żadne zabezpieczenia wtórne, czyli podejmowane po zmianie planu miejscowego, np. znaki drogowe ograniczające tonaż czy prędkość na drogach publicznych, są nieskuteczne dlatego apelujemy o uwzględnienie postulatów mieszkańców w obecnie prowadzonych pracach planistycznych.

Podpisując, upoważniam Maciej Michalski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.