Petycja przeciw zamknięciu Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie

3) Szanownej Pani Wójt Gminy Bogdaniec

PETYCJA

w sprawie planu zamknięcia Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie

My - rodzice dzieci uczęszczających do Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie, mając na uwadze interes nasz, dzieci (obecnych i przyszłych) oraz dalszej społeczności lokalnej, wyrażamy sprzeciw wobec planów zamknięcia Naszego przedszkola.

W związku z powyższym na podstawie Ustawy z dnia 11 lipca 2014r. o petycjach, zwanej dalej u.o.p. wnosimy o:

1)    przeprowadzenie konsultacji społecznych z rodzicami oraz mieszkańcami wsi: Jenin, Łupowo, Lubczyno, Racław, Chwałowice, Wieprzyce, Jeże, Jeżyki, Jasiniec w przedmiocie zamknięcia Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie;

2)    zawiadomienie zainteresowanych o terminach sesji Rady Gminy Bogdaniec oraz spotkań komisji, na których planowane jest poruszanie kwestii związanych z przyszłością Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie; zorganizowanie tych sesji w godzinach popołudniowych z uwagi na duże zainteresowanie rodziców;

3)    pozostawienie Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie w siedzibie przy ulicy Lipowej 6;

Idea społeczeństwa obywatelskiego zakłada współudział obywateli w kształtowaniu życia społecznego. Dlaczego więc, w tak istotnej sprawie jak zamknięcie placówki oświatowej, nie zapytano o zdanie najbardziej zainteresowanej grupy mieszkańców?

Z przykrością stwierdzamy, że niepokoi nas brak oficjalnej informacji oraz fakt, że nie mieliśmy możliwości wyrażenia stanowiska w tej sprawie. Żywiąc realne obawy w tym temacie postanowiliśmy nie zwlekać. Dlatego właśnie to my do Państwa się zwracamy.

Gminne Przedszkole Publiczne w Jeninie jest placówką, która od wielu lat jest ważnym ośrodkiem życia społecznego w naszej gminie, zwłaszcza dla mieszkańców w/w miejscowości. Głównym argumentem przemawiającym za pozostawieniem przedszkola w obecnej siedzibie przy ulicy Lipowej 6 w Jeninie jest lokalizacja. Położenie w bliskim sąsiedztwie Szkoły Podstawowej pozwala na: z jednej strony płynne przejście dzieci z okresu przedszkolnego do szkolnego bez zmiany środowiska, z drugiej pozwala rodzicom na szybkie, wygodne odwożenie i odbieranie dzieci z obu placówek oświatowych. Nie bez znaczenia są również godziny otwarcia placówki od 06:30 do 16:00.

Po zamknięciu Przedszkola w Jeninie jedynym Przedszkolem Publicznym będzie Przedszkole w Bogdańcu. Wiązało się to będzie z wyższymi kosztami oraz wydłużeniem czasu dowożenia dzieci (dot. mieszkańców wsi – jak wskazano wyżej). Nie bez znaczenia jest fakt, iż większość rodziców pracuje w Gorzowie Wlkp. czyli w przeciwnym kierunku. Równie ważną kwestią jest to, że Gmina nie posiada komunikacji publicznej zapewniającej swobodne połączenie między wymienionymi wsiami, a Bogdańcem, co dyskryminuje mieszkańców nie posiadających własnych samochodów.

Reasumując powyższy wątek pytamy – czy pomyślano o powyższym, tj. o kosztach, dojazdach i czasie, który jest tak cenny – rano bezcenny. Nie mówiąc o dzieciach, które będą wstawały jeszcze wcześniej i zmienią środowisko na to nie pod domem (dot. miejscowych) lub jeszcze bardziej oddalone niż obecne (dot. dojeżdżających) .

Dobra lokalizacja, to nie jedyny argument przemawiający za Naszym Przedszkolem. Jest to placówka o bardzo dobrej opinii w środowisku lokalnym. Świadczą o tym nie tylko nasze doświadczenie, nie tylko zadowolenie dzieci, ale także długa lista oczekujących na przyjęcie. Jak powszechnie wiadomo w innych przedszkolach na terenie naszej Gminy są wolne miejsca, a jednak nikt z tu oczekujących nie zabiega o nie. Dlaczego zatem, planowane jest wdrażanie zmian, które wymuszą na rodzicach wybór placówki, którą nie są nawet na dzień dzisiejszy zainteresowani?

Opinia o przedszkolu jest wynikiem zaangażowania pracowników przedszkola w wychowanie i opiekę nad najmłodszymi mieszkańcami gminy. Przyjazna, rodzinna atmosfera, wykwalifikowana i wciąż dokształcająca się kadra, gotowane w przedszkolu domowe obiady („wiem co jem”, a nie tylko „co dowożą”) oraz bogata oferta zajęć takich jak: edukacja teatralna, edukacja muzyczna, innowacje pedagogiczne i inne to cechy, które charakteryzują opisywane Przedszkole. Sprawia to, że placówka ta jest najchętniej wybieraną przez rodziców w Gminie Bogdaniec.

Czy dotychczas ktoś z Państwa zaglądał na naszą stronę?

Na czterech pełnozatrudnionych nauczycieli oraz dwóch na część etatu w Naszym przedszkolu mamy: logopedę, trzech terapeutów, pedagoga, pedagoga specjalnego oraz pedagoga rewalidacyjnego. Ta grupa wykwalifikowanych osób służy naszym dzieciom natychmiastową, specjalistyczną pomocą. Nasze przedszkole nie ma statusu integracyjnego, ale były i są przyjmowane do niego dzieci z afazją, zespołem Aspergera, niedosłuchem lub przewlekle chore. Mając taką kadrę jesteśmy pewni bezpieczeństwa naszych pociech i z doświadczenia wiemy, że ich problemy zostaną zdiagnozowane i niwelowane. Pozwoli im to łagodniej przekroczyć próg szkoły. Informacje od nauczycieli w szkole świadczą o dobrym przygotowaniu naszych dzieci do wypełniania obowiązku szkolnego.

Częstym argumentem podnoszonym przez niezorientowane osoby jest stan techniczny budynku oraz konieczność dużych nakładów finansowych na prace remontowe. Rzeczywisty stan wygląda inaczej. W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadzonych zostało kilka remontów i modernizacji: adaptacja powierzchni na nową toaletę (zlokalizowaną na parterze budynku), nowa szatnia, odświeżenie sal i placu zabaw, naprawa dachu i komina, odnowienie kuchni, nowe drzwi wejściowe, chodnik i ogrodzenie placu. Wszystkie te działania były możliwe dzięki zaangażowaniu i pomocy rodziców oraz sponsorów. Warto przeanalizować nakłady gminy na tę nieruchomość w opisywanym okresie (poza obligatoryjnymi środkami przekazanymi na funkcjonowanie GPP).

W związku z tym kierujemy zapytanie: jakie nakłady poniosła Gmina w tym czasie, dlaczego teraz, gdy wspólnymi siłami doprowadziliśmy do tylu zmian i ulepszeń mowa jest o zamknięciu przedszkola?

Inną kwestią, która w ostatnich dniach do nas dociera jest rzekome zagrzybienie i zawilgocenia budynku. Swoją drogą ciekawi nas kto rozpowszechnia takie stwierdzenia. Jeśli jednak podjąć ten temat to nasuwa się dwojakie zastanowienie: pierwsze dotyczy naszej faktycznej / fizycznej obecności. Każdego dnia przyprowadzamy i odbieramy dzieci, uczestniczymy w spotkaniach na terenie placówki i nie zauważyliśmy, ani też nie poczuliśmy, by coś takiego miało miejsce. Z drugiej zaś strony, skoro informacja ta jest tak rozpowszechniona i wg niektórych prawdziwa, to wyrażamy przekonanie, że dyrekcja, a w ślad za nią włodarze naszej gminy z całą pewnością podjęli by stosowne działania naprawcze w tym zakresie?

Dla nikogo nie jest tajemnicą, bo widać to gołym okiem, że budynek nie jest nowoczesny. Wprawdzie dla nas nie ma to znaczenia, ale z perspektywy finansowej warto wskazać, że w najbliższej perspektywie nie wymaga dodatkowych nakładów. Na uwagę także zasługuje to, że na terenie naszego powiatu funkcjonują niemal identyczne placówki, i jak się okazuje, nie planuje się ich zamknięcia. Może okazać się uzasadnionym przypuszczeniem, że nasza technicznie i wizualnie jest najlepsza.

Niezmiernie ważnym argumentem jest także aspekt społeczny. Działania przedszkola mają duży wpływ na aktywizację i integrację społeczności lokalnej. Nasze przedszkole nie ogranicza się tylko do zadań obligatoryjnych, wynikających z zatrudnienia, ale Panie wykraczają poza nie. Są zaangażowane, kreatywne, otwarte i świadome tego, że przedszkole to nie tylko dzieci. To także rodzice, dziadkowie, ciocie i wujkowie. Właściwa socjalizacja obejmuje różne aspekty życia i rozwoju małego / młodego / dojrzewającego osobnika. W tym celu uczestniczą w projektach realizowanych wspólnie z partnerami. Wiele godzin przepracowały wolontarystycznie. Wszystko to pozwalało nie tylko pozyskiwać dodatkowe środki finansowe, ale co najważniejsze, zagospodarować czas wolny dorosłych i najmłodszych mieszkańców naszej gminy. Wszystko to na rzecz dobra wspólnego opartego na idei współbycia, współdziałania i rozwijania się wszystkich razem i każdego z osobna. Przykład stanowią: Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka oraz Powiatowy Dzień Rodziny, które organizowane są cyklicznie od kilku lat. Projekty te cieszące się niesłabnącą popularnością, a korzyści są nieocenione. Potwierdzają to informacje zwrotne od społeczności.

Przedszkole w Jeninie jest wizytówką naszej gminy. Dzieci z naszego przedszkola biorąc udział w akcjach m. in. takich jak: „Eko Talent Show, „Parlament Przedszkolaka” rozsławiają i dbają o dobre imię naszej małej ojczyzny. Czy gmina naprawdę nie potrzebuje jednej ze swoich wizytówek?

W związku z przytoczonymi argumentami wnosimy o nie zamykanie Gminnego Przedszkola Publicznego w Jeninie. Prosimy rozważyć nasze stanowisko i argumentację w omawianej sprawie. Jednocześnie prosimy uwzględnić to, że chcemy mieć swoje centrum życia społecznego TU blisko – „obok siebie”. Nie chcemy by całe centrum znajdowało się w Bogdańcu. Zwłaszcza, że dla części osób (i to nie małej) jest to perspektywa wręcz niemożliwa.

Wierzymy, że wnikliwie przeanalizujecie Państwo powyższe oraz dostrzeżecie potencjał, który tkwi w Gminnym Przedszkolu Publicznym w Jeninie. Nie zawsze wynik ekonomiczny jest na tyle ważny, by przeważał potrzeby społeczne oparte na prawdziwym doświadczaniu, a nie domniemaniu. Zwłaszcza, że kondycja placówki jest dobra.

Pokładamy również nadzieję w tym, że Państwo jako nasi przedstawiciele spojrzycie na nasze stanowisko tak jak dziecko, rodzic, czy też mieszkaniec wchodzący w integrację, uwzględniając w tym temacie społeczne relacje. Proszę Państwa, bo kto jak nie my może najlepiej świadczyć o tym Przedszkolu.

Rada Rodziców przy Gminnym Przedszkolu Publicznym w Jeninie

Rada Rodziców przy Gminnym Przedszkolu Publicznym w Jeninie    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Rodziców przy Gminnym Przedszkolu Publicznym w Jeninie do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.