Przełożyć wybory prezydenckie!

91225907_2336917136410567_5395711996001779712_o.jpg

Od kilku tygodni trwa walka z pandemią koronawirusa. Na niej koncentrują się działania władz państwowych i samorządowych. To czas wielu ograniczeń i obostrzeń, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa nam wszystkim.

Pójście do urn 10 maja jest sprzeczne ze wszystkimi wydawanymi przez administrację rządową i służby sanitarne zaleceniami. Przykład Francji dobitnie pokazał, że nie da się zapewnić pełnego bezpieczeństwa podczas wyborów tak obywatelom, jak i członkom komisji wyborczych.

Apelujemy do prezydenta, szefów klubów parlamentarnych partii politycznych i prezesa Jarosława Kaczyńskiego: „To nie jest czas na organizowanie wyborów!”

Jako burmistrz jednego z miast w województwie śląskim doskonale wiem, jak wygląda organizacja wyborów na szczeblu gminy. Mrzonką są opowieści o tym, że cały proces przygotowań da się zrealizować bez konieczności bezpośredniego kontaktu między ludźmi. Nie jest również od strony czysto praktycznej możliwe zagwarantowanie całkowitego bezpieczeństwa osobom głosującym.

Nie jest teraz ważne, który z kandydatów przegra czy wygra 10 maja. Martwi nas natomiast to, ilu Polaków po wizycie w lokalach wyborczych przegra z koronawirusem

RAFAŁ ADAMCZYK - BURMISTRZ MIASTA SŁAWKOWA    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam RAFAŁ ADAMCZYK - BURMISTRZ MIASTA SŁAWKOWA do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.