Przeprawa promowa przez Odrę w Bytomiu Odrzańskim

Zarząd Województwa Lubuskiego

W związku z planowanym otwarciem do użytku nowego mostu na rzece Odrze
w miejscowości Milsko, wnioskujemy o uruchomienie przeprawy promowej w Bytomiu Odrzańskim.
Funkcjonujący dotychczas prom w Milsku w niedługim czasie stanie się bezużyteczny. W związku z tym zasadne będzie ulokowanie go w Bytomiu Odrzańskim. Dla mieszkańców ościennych gmin Siedlisko i Bytom Odrzański, rozdzielonych rzeką, przeprawa promowa umożliwiłaby komunikację międzygminną, co pozytywnie wpłynęłoby na rozwój gospodarczy tegoż obszaru.

Na terenie powiatu nowosolskiego istnieje jedyny tylko most na rzece Odrze, w Nowej Soli. Ewentualna przeprawa promowa mogłaby stanowić awaryjny przejazd przez rzekę i stworzyć dodatkowe możliwości komunikacyjne.

Ważnym argumentem za ponownym uruchomieniem promu w Bytomiu Odrzańskim wydaje się być też turystyczne wykorzystanie przeprawy. Powiat Nowosolski w ostatnim czasie opracował koncepcje budowy ścieżek rowerowych z Nowej Soli do Siedliska oraz z Nowej Soli do Bytomia Odrzańskiego. Uruchomienie przeprawy promowej w Bytomiu Odrzańskim połączyłoby w przyszłości obydwie ścieżki, czyniąc je spójnym i atrakcyjnym produktem turystycznym.

W związku z powyższym prosimy o ulokowanie promu z Milska - w Bytomiu Odrzańskim.

Mieszkańcy

Gminy Siedlisko oraz Gminy Bytom Odrzański

DSC_4807_-_Kopia1.JPG

Podpisując, upoważniam Marcin Kula do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Numer telefonu nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.