Przystanek przy dworcu PKP w Kielcach

Drodzy mieszkańcy!

Przy dworcu PKP w Kielcach znajduje się tylko jeden przystanek. Obowiązuje on dla linii jadących w kierunku południa miasta, a jadąc w kierunku północnym należy wysiąść przy dworcu PKS. Teoretycznie nie jest to bardzo duża odległość, jednakże biorąc pod uwagę charakter tego miejsca to przystanek powinien się tam znaleźć.

Mieszkańcy oraz podróżni poruszają się z bagażami co dodatkowo utrudnia przemieszczanie się po terenie miasta. Komunikacja miejska nie ułatwia tego zadania fundując dodatkową drogę o długości około 300 metrów.

Jako Kielecka Platforma Komunikacyjna wielokrotnie apelowaliśmy o jego utworzenie, zaś urzędnicy odmawiali powołując się na decyzję policji. Jednakże okazuje się, że decyzje policji nie są wiążące dla miejskich urzędników - mają za zadanie jedynie zaopiniowanie ze strony stróżów prawa.

Po stronie ul. Sienkiewicza znajduje się dogodne miejsce do utworzenia przystanku autobusowego. Jest to zatoka przedłużająca wyjazd z ul. Wspólnej. Biorąc pod uwagę natężenie ruchu na tej ulicy nie będzie problemem utworzenie tam przystanku autobusowego.

Podsumowując wszystkie powyższe kwestie apelujemy do urzędników, aby raz jeszcze przyjrzeli się tej ważnej - dla rozwoju komunikacji miejskiej - sprawie.

Pasażerowie, podpisujcie i udostępniajcie petycje!

Kielecka Platforma Komunikacyjna    Skontaktuj się z autorem petycji