Przywrócenie ruchu pociągów na Dworzec Świebodzki

Do: Oddział Gospodarowania Nieruchomościami we Wrocławiu Polskie Koleje Państwowe S.A.ul. Joannitów 13, 50-525 Wrocław

My, mieszkańcy Wrocławia i miejscowości aglomeracji wrocławskiej, popieramy plany związane z przywróceniem ruchu pociągów na Dworzec Świebodzki oraz uruchomienie trzech linii kolei miejskiej kursujących ze Świebodzkiego w kierunku Leśnicy, Pracz Odrzańskich i Smolca.

Dlaczego?

• Dynamiczny rozwój WKA

Wrocławska Kolej Aglomeracyjna to dzisiaj 394 połączenia dziennie. Poprawa oferty wpłynęła w ostatnich latach na skokowy wzrost liczby pasażerów kolei. W 2017 roku w województwie było ich 22,5 mln. Możliwości dalszego rozwoju będą jednak z roku na rok coraz mniejsze – głównie ze względu na ograniczoną przepustowość Wrocławskiego Węzła Kolejowego.

• Pociągi na Świebodzkim

Rozwiązaniem tego problemu mogłoby być przywrócenie ruchu pociągów na Dworzec Świebodzki. Świebodzki mógłby obsługiwać trzy kierunki - Pracze Odrzańskie, Leśnicę oraz Smolec. Umożliwiłby mieszkańcom zachodnich osiedli Wrocławia – Leśnicy, Żernik, Kuźnik, Maślic i Pracz Odrzańskich – bardzo szybki dojazd do centrum miasta.

• Koszty remontu

Koszty rewitalizacji Dworca wyniosłyby ok. 28 mln zł. Złożyłyby się na to: odbudowa 4 km zelektryfikowanego toru kolejowego (10 mln), budowa 8 rozjazdów (2,5 mln), budowa systemu Sterowanie Ruchem Kolejowym (7 mln), odbudowa peronów i wiat (5,5 mln) oraz dostosowanie samego budynku Dworca do obsługi podróżnych (3 mln).

• Projekty towarzyszące

Projektami komplementarnymi do prezentowanego, wpływającymi na atrakcyjność oferty kolejowej na trzech wspomnianych trasach, byłyby rewitalizacje stacji kolejowych na Praczach Odrzańskich, w Smolcu oraz budowa nowego przystanku kolejowego Wrocław Maślice.

• Wrocław Muchobór

W prezentowanym modelu stacją węzłową dla osób przesiadających się do Dworca Głównego bądź Świebodzkiego byłaby stacja Wrocław Muchobór, rewitalizowana od 2019 roku z pieniędzy Regionalnego Programu Operacyjnego (maksymalny czas przesiadki wynosiłby do 7,5 minuty).

• Tunel Świebodzki-Główny

Kolejnym projektem, który mógłby otworzyć dodatkowe, bardzo duże możliwości wykorzystania infrastruktury kolejowej Wrocławia do obsługi codziennych połączeń, byłoby zaprojektowanie i zbudowanie tunelu kolejowego między Wrocławiem Świebodzkim i Wrocławiem Głównym wraz z przystankiem kolejowym Wrocław Centrum na ul. Kazimierza Wielkiego.

Wrocław Przyszłości | Jerzy Michalak    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wrocław Przyszłości | Jerzy Michalak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.