Pytania do polityków PiS

Od prawie trzech lat jesteście Państwo u władzy. Karmicie obywateli wciąż tymi samymi sloganami – hasełkami, czyniąc z nich narzędzie do realizacji własnej wizji państwa i usprawiedliwienia własnych działań.

Teraz, gdy przed nami nieustająca kampania wyborcza, od samorządowej, parlamentarnej, prezydenckiej do europalamentarnej, wreszcie czas, byście wyszli poza uogólnienia i rozwiązali wiele naszych wątpliwości. Udowodnili nam, że za słowami kryją się konkretne treści.

Dlatego żądamy, byście wreszcie przestali nas ignorować i odpowiedzieli na nasze pytania.

Nie prosimy, tylko żądamy, bo czy tego chcecie czy nie, jesteśmy częścią narodu przed którym odpowiadacie za swoją politykę i sposób sprawowania władzy. Naród to suweren i to Wy jesteście dla nas, a nie na odwrót.

Oto nasze pytania:

O to one:

1. Żądamy podania nazwisk sędziów, których tak pięknie PiS nazywa komuchami. Uprzedzam, że nie interesują nas ci, którzy byli członkami PZPR, bo o ile się nie mylę, nie uznano tej partii za organizację przestępczą i sama przynależność do niej, nie podlega karze. Chcemy poznać tych, których należy ukarać za ścisła i owocną współpracę z poprzednim systemem.

2. Żądamy informacji na temat skutków audytów przejętych przez PiS ministerstw. Chcemy wiedzieć, ile spraw skierowano do sądów, przeciwko komu, ile z tych spraw umorzono, a ile uznano za zasadne.

3. Żądamy nazwisk sędziów, którzy są złodziejami i oszustami według PiS. Partia rządząca wciąż o nich mówi, ale nie podaje żadnych konkretów.

4. Żądamy informacji o inwestycjach, które są dziełem tylko i wyłącznie rządzącej partii. Tak od początku do końca. Nie interesują nas te, które są tylko kontynuacją tych, rozpoczętych za PO/PSL.

5. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego dopiero teraz, po ponad dwóch miesiącach suszy, władza coś przebąkuje o pomocy dla rolników.

6. Żądamy informacji na temat działań w stoczni szczecińskiej, która jest w rękach Polskiej Grupy Zbrojeniowej od stycznia 2017 roku. Co przez ten czas zrobiono, nad czym trwają prace i na jakim są już etapie.

7. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego sankcjonuje się łamanie prawa poprzez prowadzenie w szkołach agitacji partyjnych. Ustawa o Oświacie mówi wyraźnie, że szkoła ma być neutralna i wolna od polityki, dlaczego więc prezydent i inni, nie przestrzegają tego prawa.

8. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego łamany jest zapis w Konstytucji, mówiący o rozdziale państwa i kościoła, a szkoły publiczne maja coraz bardziej charakter wyznaniowy.

9. Żądamy uszczegółowienia informacji o wrogach, którzy Polskę otaczają. Prosimy o konkretne przykłady przejawów tej wrogości i uzasadnienie sensu wysuwania tego typu insynuacji.

10. Żądamy dokładnych danych na temat pieniędzy z UE. Chcemy wiedzieć, kto i na co je wydał oraz jakie inwestycje dzięki nim zostały lub nadal są prowadzone. Oczywiście interesują nas ostatnie trzy lata, te po przejęciu władzy przez PiS.

11. Żądamy informacji na temat programów aktywizacji zawodowej Polaków. Czy w ogóle takowe istnieją czy też PiS ogranicza się tylko do programów z serii Plus, rozdając pieniądze, ale nie dbając o rozwój możliwości zarobkowych swoich obywateli.

12. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego karze się posłów opozycji za „niewłaściwe zachowanie”, jednocześnie dając przyzwolenie na chamstwo posłów PiS.

13. Żądamy konkretnych przykładów „sukcesu” Polski na arenie międzynarodowej, w tym i w UE.

14. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego KRS rekomenduje do SN sędziów i radców, którym daleko do nieskazitelności, o której mówi art. 30 SN.

15. Żądamy informacji, jakimi pieniędzmi dysponuje państwo w razie kryzysu czy tąpnięcia gospodarczego. Czy są na to przeznaczone jakieś rezerwy.

16. Żądamy wyjaśnienia, na jakiej podstawie Telewizja Państwowa stała się tubą propagandową tylko jednej partii, odbierając odbiorcom możliwość poznania różnych aspektów omawianej sprawy, różnego stanowiska i różnych poglądów, manipulując w ten sposób obywatelami i ogłupiając ich.

17. Żądamy ujawnienia list poparcia kandydatów do SN.

18. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego unijne pieniądze przeznaczone na wspieranie rodzin osób z niepełnosprawnościami poszły na akcję informacyjno-edukacyjną na rzecz ochrony "życia poczętego".

19. Żądamy wyjaśnienia, dlaczego podkreślając wciąż demokratyczny charakter Polski i powołując się na uniwersalne wartości społeczne, pozwalacie bezkarnie rozwijać się ruchowi narodowemu i nacjonalistycznemu z elementami neonazizmu.

Obywatele, którzy wbrew Waszym pragnieniom, są częścią Polski