Reaktywacja MG MZKS Kozienice

mg_mzks_kozienice.png

Szanowny Panie Burmistrzu, MG MZKS Kozienice to klub, którego początki datuje się na rok 1948, a niektóre źródła mówią, że mógł powstać nawet wcześniej.

Ostatni mecz w oficjalnych rozgrywkach został rozegrany w 2006 roku na poziomie ówczesnej III ligi. MG MZKS kilkukrotnie walczył o awans do II ligi w piłce nożnej. Przez lata wychował wiele pokoleń piłkarzy, a z klubem utożsamiało się nie tylko miasto Kozienice, ale i cały region.

Przez lata miasto Kozienice kojarzone było w Polsce z dwoma symbolami – Elektrownią „Kozienice” oraz klubem piłkarskim MG MZKS Kozienice. W 2010 roku grupa kibiców próbowała wrócić do tradycji poprzednika i założyła klub MKS Kozienice. Niestety, bez większego wsparcia finansowego projekt ten po kilku latach upadł.

Mimo wszystko mieszkańcy Kozienic nadal mają w pamięci wiele pięknych chwil związanych z żółto zieloną drużyną. Wspaniały przykład dała wystawa w Centrum Kulturalno-Artystycznym, przedstawiająca dzieje MG MZKS.

Kozienicom potrzebny jest klub, który będzie ponownie jednoczył lokalne społeczeństwo. Klub, który przyczyni się, że Stadion Miejski w Kozienicach nie będzie świecił pustkami, jak ma to miejsce obecnie.

Dlatego niniejszą petycją, którą składamy na ręce Pana Burmistrza Gminy Kozienice Piotra Kozłowskiego, zwracamy się z prośbą o reaktywację tradycji i historii naszego miasta – klubu MG MZKS Kozienice.

Składając podpis, uprawniam Jakub do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.