Remont Pomorskiej TAK! Kostka brukowa NIE!

Wojewódzki Konserwator Zabytków

mgr Barbara Nowak-Obelinda

Szanowna Pani Konserwator,

Wnioskujemy o zmianę decyzji dotyczącej pozostawienia kostki brukowej na ulicy Pomorskiej.

Przez wiele lat jako mieszkańcy i użytkownicy tej ulicy zabiegaliśmy o jej remont. W 2017 roku złożyliśmy do miasta petycję podpisaną przez ponad 3000 osób w sprawie remontu - zaangażowane były ruchy miejskie - Akcja Miasto, Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia i Nowe Nadodrze. Zależało nam wtedy na tak podstawowych elementach jak nowe, ciche torowisko i jezdnia, równe chodniki i drogi dla rowerów oraz nasadzenia drzew i zieleni, dodatkowo bezpieczne przejścia dla pieszych. Aleja Pomorska, bo tak nazwany został wtedy projekt, miała być nowym standardem tworzenia ulic we Wrocławiu.

Obecnie ulica jest ruchliwa, a stan nawierzchni, zarówno torowiska jak i jezdni, pozostawiają bardzo dużo do życzenia. Niektóre fragmenty są asfaltowe, inne wybrukowane (widoczne na fotografiach), niestety ma tu reguły, bruk raz znajduje się na torowisku, a kilka metrów dalej na jezdni. Nie wygląda to ani estetycznie, ani nie jest wygodne w codziennym użytkowaniu. Dodatkowo jazda samochodem po kostce brukowej generuje uciążliwy hałas i wywołuje mikrowstrząsy w okolicznych kamienicach - standardem są tu pękające sufity i ściany. Część kamienic niestety do dziś nie została wyremontowana, ale nawet w tych odnowionych drgania są odczuwalne i dokuczliwe.

Pozostawienie kostki będzie dla nas, zwykłych użytkowników, po tylu latach starań o remont Pomorskiej, ogromnym rozczarowaniem. To my korzystamy z tej ulicy codziennie, a jej stan wpływa na nasze codzienne, zwykłe życie.

Walczyliśmy o ten remont przez całe lata i tym razem będzie on przeprowadzony kompleksowo, na kolejne wiele lat. Nie chcemy mieć wrażenia, że nasza walka o remont była zakończona porażką.

Dlatego apelujemy o wyrównaną, asfaltową nawierzchnię na ulicy Pomorskiej.

Do wiadomości:

Jarosław Obremski - Wojewoda Dolnośląski

Jacek Sutryk - Prezydent Wrocławia

IMG_6504.jpgIMG_65011.jpg

Podpisując, upoważniam Nowe Nadodrze do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.