Poparcie projektu rozbudowy budynku Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach o halę sportowo - widowiskową

Do

Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego

Wiceministra Infrastruktury Marcina Horały

Sekretarza Stanu i Rzecznika Rządu Piotra Müllera

Panie Premierze, Panowie Ministrowie!

W imieniu całej społeczności szkolnej: rodziców uczniów szkoły, dyrekcji, nauczycieli, wszystkich pracowników szkoły, przyjaciół szkoły, a przede wszystkim uczniów zwracamy się do Panów z prośbą o pomoc w urzeczywistnieniu naszych marzeń - budowy nowoczesnej sali gimnastycznej, której tak bardzo brakuje naszym uczniom. Mamy nadzieję, że dobro uczniów skłoni Panów do pochylenia się nad naszą prośbą. Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Mikołaja Kopernika usytuowana jest w województwie pomorskim, w gminie Kartuzy. Niedawno obchodziliśmy 70 lecie powstania naszej szkoły. Malownicze otoczenie, spokój i przyjazna atmosfera panująca w placówce stwarzają dzieciom i nauczycielom bardzo dobre warunki do nauki i pracy. W naszej placówce znajdują się dobrze wyposażone sale lekcyjne, wyremontowane sale oddziałów przedszkolnych, biblioteka, świetlica, zaplecze kuchenne i nowoczesna stołówka.

Posiadamy gotowy i aktualny projekt rozbudowy budynku szkoły składający się z 3 etapów: 1 etap - budowa nowej kotłowni gazowej, 2 etap - rozbudowa budynku szkoły o nowe sale lekcyjne, 3 etap - rozbudowa budynku szkoły o halę widowiskowo - sportową. W 2021 r. zakończyła się realizacja dwóch pierwszych etapów rozbudowy szkoły, czyli budowa nowej kotłowni oraz rozbudowa budynku szkoły o nowoczesne skrzydło z salami lekcyjnymi, pracownią chemiczną, pracownią plastyczno - techniczną oraz gabinetem logopedii i gabinetem lekarskim. Posiadamy gotowy projekt rozbudowy budynku szkoły o halę sportowo - widowiskową (3 etap).

Brakuje nam dużej, nowoczesnej sali gimnastycznej. Zajęcia z wychowania fizycznego odbywają się przede wszystkim na korytarzach szkolnych, a apele, uroczystości szkolne i inne ważne wydarzenia na małej auli, w której w komfortowych warunkach może pomieścić się jedynie mała część wszystkich uczniów szkoły.

Władze Gminy Kartuzy dbają o naszą placówkę i doposażają ją systematycznie.  Nauczyciele naszej szkoły przywiązują ogromną wagę do nauczania i wychowania dzieci, a szczególnie wychowania w duchu poszanowania wartości, kultywowania swoich korzeni, regionalizmu oraz patriotyzmu. Uczymy szacunku wobec ludzi, którzy walczyli za wolność Ojczyzny i dla niej oddali swoje życie. Przystępujemy do różnych projektów i programów. Mamy również świetnie zapowiadających sie sportowców, którzy odnoszą ogólnopolskie i europejskie sukcesy w zapasach, żeglarstwie i szachach. W szkole działa sekcja tenisa stołowego oraz prowadzone są zajęcia z koszykówki. Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach jest szkołą z tradycjami i wieloma sukcesami na różnych szczeblach, w tym ogólnopolskim. W niej rozpoznaje się i doskonali talenty, rozwija zainteresowania, wspiera potrzeby każdego dziecka i zaspakaja oczekiwania rodziców.

Panie Premierze, Panowie Ministrowie, wierzymy, że nasi uczniowie już niedługo będą ćwiczyć w sali gimnastycznej z prawdziwego zdarzenia. Marzenia nasze to realne cele z odroczonym terminem realizacji. Tak niewiele potrzeba, by tak wiele zdziałać dla najmłodszych, którzy wierzą, że jutro będzie lepsze. Realizacja inwestycji przewyższa możliwości inwestycyjne gminy, a jest oczekiwana przez naszą społeczność od lat. Dlatego też pomoc środków krajowych w ramach Rządowego Funduszu POLSKI ŁAD oraz Programu Inwestycji Strategicznych stanowi jedyną możliwość dla Gminy Kartuzy i Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach.

Niniejszym apelujemy o przyznanie krajowego wsparcia na realizację inwestycji.

Rada Rodziców Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach

Przewodnicząca Rady Rodziców Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach - p. Natalia Gronda

Samorząd Uczniowski Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach

Rada Pedagogiczna Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach

Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach - p. Piotr Kloczkowski

Do wiadomości: - Pani Sylwia Leyk – radna Sejmiku Województwa Pomorskiego, Pełnomocnik Prawa i Sprawiedliwości na Powiat Kartuski - z prośbą o poparcie naszej inicjatywy.

Rada Rodziców Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Rodziców Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Kartuzach do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.