STOP dla wieżowca przy Wszystkich Świętych 70 w Szczecinie

do Rady Miasta Szczecin

Szanowni Państwo,

W ostatnim czasie opinię publiczną zelektryzowała wiadomość o tym, że przy ul. Wszystkich Świętych 70 na dz. Nr 38/22 (ob.2038) prywatny inwestor planuje budowę 18-kondygnacyjnego budynku mieszkalno-usługowego.

Jako mieszkańcy Szczecina nie zgadzamy się na powstanie w tym miejscu tak wielkiego budynku, który wpłynie negatywnie na codzienne życie okolicznych mieszkańców.

Budynek przewyższa kilkakrotnie okoliczne budynki mieszkalne, a przez intensywność zabudowy przesłoni nie tylko widok na okolicę, ale wpłynie na brak dostępu światła słonecznego. Dodatkowo zwiększy się ruch samochodowy na mało przepustowym wjeździe od ul. Wszystkich Świętych, a planowane 64 miejsca parkingowe sprawią, że nowi lokatorzy nagminnie będą zastawiali miejsca parkingowe należące do właścicieli okolicznych wspólnot. Oczywiście należy też zaznaczyć, że planowana inwestycja zwiększy znacznie intensywność zabudowy w okolicy i wpłynie na obniżenie powierzchni czynnej biologicznie.

Wszystko to sprawi, że beton stanie się wszechobecny w całej okolicy. Nowoczesne miasto powinno raczej zwiększać powierzchnie czynne biologicznie, ponieważ zwiększa to komfort i standard życie mieszkańców. Tereny zielone w połączeniu z zabudową o niskiej intensywności wpływają pozytywnie na samopoczucie i zdrowie nas mieszkańców.

Dlatego apelujemy do Państwa o przygotowanie projektu uchwały intencyjnej w sprawie przystąpienia do sporządzenia Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla terenu położonego przy ul. Wszystkich Świętych 70 oraz wnioskujemy o jak wprowadzenie projektu uchwały do porządku obrad Rady Miasta najpóźniej na sesję 23.03.2021.

Prace nad przygotowaniem Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego (MPZP) dla tej okolicy  trwają już od 10 lat. To zbyt długo i stało się to powodem zaistniałej sytuacji. Tylko MPZP jest najbardziej uczciwą formą zasad zagospodarowania tej działki, ponieważ dopuszcza konsultacje z mieszkańcami oraz udział tychże mieszkańców w  procesie uchwalania MPZP. Jest to najbardziej demokratyczna i sprawiedliwa formuła ponieważ MPZP jest zatwierdzany przez radnych miasta, którzy pełnią swój mandat społeczny z wyboru mieszkańców.  Nie_dla_wśw70.png

Andrzej Radziwinowicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Andrzej Radziwinowicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.