STOP wycince drzew wzdłuż rzeki Kłodawki

PETYCJA
Do Prezydenta Miasta Gorzowa Wielkopolskiego Pana Jacka Wójcickiego

Zwracamy się z gorącą prośbą o interwencję i podjęcie rozmów z instytucjami, które brały udział w procedurze wyrażenia zgody na wycinkę drzew wzdłuż brzegów Kłodawki na odcinku od ulicy Borowskiego do ulicy Roosevelta w Gorzowie Wielkopolskim:

• Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie Zarząd Zlewni w Gorzowie Wielkopolskim,
  • Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim,
  • Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Zielonej Górze Delegatura w Gorzowie Wlkp.

Prosimy Prezydenta Miasta o pomoc nam, mieszkańcom w przekonaniu w/w instytucji do:

• ponownego rozpoznania sprawy,
  • ponownej oceny stanu drzew,
  • ponownej weryfikacji, które drzewa nadają się faktycznie do wycięcia, a które można i trzeba uratować.

Kilkudziesięcioletnie dorodne drzewa są nieocenionym elementem krajobrazu naszego miasta. Kilka sztuk rzeczywiście wymaga wycinki, niemniej większość z ponumerowanych drzew jest żywa, posiada listowie, kwitnie oraz wygląda na solidnie posadowione w gruncie. Drzewa te od dziesiątek lat opierają się wiatrom.

Stuletni buk pochłania rocznie ok. 4800 kg CO2 i produkuje 3500 kg tlenu, który starcza dla 10 osób na rok. Tyle samo, co 1700 drzewek 10-letnich, zajmujących 265 razy większą powierzchnię.

Drzewa neutralizują zanieczyszczenia powietrza – mniejsze cząsteczki pochłaniają, większe osiadają na liściach i gałęziach. Dzięki temu potrafią ograniczyć zapylenie powietrza nawet do 75%.

Drzewa obniżają temperaturę powietrza od 3 do 8 st. C przez proces odparowywania wody. W ciągu doby oddają 200 - 400 litrów wody, dlatego temperatura powietrza wśród drzew jest odczuwalnie niższa.

Cień drzew wydłuża trwałość ścieżek asfaltowych z 7-10 do 20-25 lat.

Drzewa pochłaniają wodę przez liście i korzenie. Około 30% opadów nigdy nie spada na ziemię, bo zatrzymywane są na liściach i gałęziach oraz pniu drzewa. Kolejne do 30% opadów absorbują korzenie. Drzewa mają niebagatelne znaczenie w ochronie przed podtopieniami w czasie ulewnych deszczy.

Drzewa zwiększają bezpieczeństwo poprzez stworzenie przyjemniejszej w odbiorze przestrzeni zachęcającej do chodzenia – więcej ludzi, to większy nadzór społeczny.

Drzewa są schronieniem dla licznego ptactwa, które jak wiemy znika z miast.

Apelujemy o monit w celu zapobieżenia wycince drzew, niezwłocznej ponownej oceny kondycji fitosanitarnej drzew, a ze względu na wyjątkową wartość środowiskową i krajobrazową, podjęcia działań ratunkowych (np. podpory, usunięcie wyłącznie posuszu, uformowanie koron w sposób przywracający statykę) oraz opracowanie planu nasadzeń zastępczych w tej okolicy w miejsce drzew, których usunięcie będzie konieczne.

Podpisując, upoważniam Paweł Iwanowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.