Stworzenie bezpośrednich połączeń kolejowych w relacji Bielsko - Pszczyna/Chybie - Żory - Rybnik - Knurów - Gliwice !

1. Zwracamy się z prośbą o wsparcie akcji stworzenia bezpośrednich połączeń kolejowych w relacji Bielsko Biała Główna - Czechowice Dziedzice - Goczałkowice - Pszczyna - Radostowice - Suszec - Suszec Kopalnia - Suszec Rudziczka - Żory - Szczejkowice - Rybnik Gotartowice  - Rybnik Piaski - Rybnik - Leszczyny - Knurów - Przyszowice - Gliwice oraz
  2. Bielsko Biała Główna - Czechowice Dziedzice - Chybie - Strumień - Warszowice - Baranowice Śląskie - Żory - Rybnik - Leszczyny - Knurów - Przyszowice - Gliwice,
  3. a także staramy się o stworzenie nowych weekendowych połączeń kolejowych przez stację Gliwice, Knurów Rybnik, Żory w kierunku stacji Zwardoń/Wisła/Zakopane/Cieszyn.
  4. Uruchomienie codziennych połączeń w relacji Gliwice-Przyszowice-Knurów-Leszczyny-Rybnik i dalej w stronę Żor/Bielska /Zwardonia/Cieszyna  umożliwi dojazd mieszkańcom do dużych ośrodków miejskich. Obecnie Przyszowice, czy Knurów nie mają bezpośrednich połączeń z Rybnikiem. Ponadto oferta połączeń autobusowych z Gliwic do Rybnika jest bardzo uboga. Dodatkowo po wakacjach przewoźnik Feniks V nie przywrócił połączeń łączących Gliwice z Rybnikiem.

Drugie życie dla S72 i S76! Łączymy Miasta pozbawione regularnej - bezpośredniej komunikacji z dużymi ośrodkami ! #ekotransport

Stacja węzłowa Gliwice zapewnia bardzo wysoką dostępność do transportu publicznego - połączeń kolejowych w ruchu dalekobieżnym oraz regionalnym. Gliwice stanowią istotny ośrodek w zakresie dostepu do usług zdrowotnych, oświatowych, kulturalnych, czy społecznych.

Nowa infrastruktura kolejowa na odcinku Chybie - Żory - Rybnik - rewitalizacja Dworca Kolejowego w Żorach, planowane remonty szlaku na odcinku Pszczyna - Żory stanowią dodatkowy atut dla realizacji ww. zadania.

1. Zwracamy się również o udzielenie wsparcia dla bezpłatnego przewozu rowerów na odcinku Gliwice/Rybnik - Żory - Pszczyna/Chybie/Wisła.

Za każde wsparcie - DZIĘKUJEMY !

Michał Liszka oraz Kolej na Knurów    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Michał Liszka oraz Kolej na Knurów do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.