TARCZA BEAUTY - wesprzyj Twoją kosmetyczkę, fryzjerkę, stylistkę!

Prosimy Cię o wsparcie TARCZY BEAUTY, czyli zestawu narzędzi prawnych wspierających przedsiębiorców i pracowników sektora Beauty. Wielu z nas to Twoi znajomi, z którymi z czasem nawiązujesz odwzajemnioną przyjaźń. Cieszymy się że do nas chętnie i często przychodziłaś. Staraliśmy się zawsze zapewnić Ci profesjonalnie wykonaną usługę w dobrej atmosferze. Doceniamy że o nas myślisz. My też tęsknimy za Tobą. Lecz teraz, jesteśmy w dramatycznej sytuacji.

Dyskutując w blisko 30-tysięcznym gronie specjalistów oraz gronach eksperckich, opracowaliśmy rozwiązania pomocowe, które pomogą nam przetrwać trudny czas i wrócić do Ciebie, bo bardzo za Tobą tęsknimy!

ZESTAW ROZWIĄZAŃ, który pomoże branży Beauty przetrwać trudny czas:

* Obniżenie stawki VAT 8% także zabiegi kosmetyczne.
- abyście mogli korzystać z usług swoich ulubionych kosmetyczek czy stylistek, bez odczucia skokowego wzrostu cen związanych ze środkami ochronnymi.

* Odliczenie min. 50% nakładów na środki higieniczne, dezynfekcyjne i ochronne przez Beauty od płaconego podatku (dochodowego, ryczałtu, karty podatkowej) przez okres do 12 miesięcy od ustania stanu zagrożenia epidemicznego
- aby zapewnić Wam dodatkowe, wysokiej jakości środki bezpieczeństwa, więc nasze państwo zadziała najmądrzej: profilaktycznie

* Dopłaty bezpośrednie do czynszu w okresie zamknięcia
- aby zapewnić nam możliwość przetrwana ciężkiego okresu, jednocześnie traktując uczciwie właścicieli lokali także w okresie, gdy lokale stoją puste

* Umorzenie ZUS oraz dopłaty do wynagrodzeń wydłużone do 3 miesięcy od otwarcia
- aby zapewnić możliwość funkcjonowania także w tym trudnym okresie rozruchowym, gdy będziecie się Państwo wahać, kiedy do nas przyjść

* Vouchery 180-dniowe dla branży Beauty i szkoleniowej
- aby zabezpieczyć nas przed nagłymi trudnościami finansowymi

Ponadto, uważamy że cały sektor Beauty, w obliczu poważnego kryzysu oraz obligatoryjnego zamknięcia Rozporządzeniem Premiera, powinien zostać uznany za sektor szczególnie dotknięty skutkami epidemii, w tym zostać wpisany na "listę branż i sektorów szczególnie dotkniętych", bo kryzys dotyka nas nie mniej, niż branżę hotelarską i turystyczną.

Dodatkowo, uważamy że powinny być wprowadzone następujące rozwiązania:
- Umorzenie ZUS nie powinno dyskryminować osób z "ulgą na start" (co uderza we wszystkie branże)
- Postojowe powinno być wypłacane także za kolejne miesiące przestoju, a zarówno postojowe jak i dopłaty do wynagrodzeń nie powinny rodzić konieczności udawadniania spadku obrotów (przy spadku z zera do zera obrót teoretycznie jest stały)
- Powinny zostać także uwzględnione potrzeby osób ubezpieczonych w KRUS

Apelujemy do wszystkich środowisk branżowych, aby miały na uwadze te postulaty w swoich działaniach prawnych i legislacyjnych. Pomogą one nam wszystkim przetrwać i wrócić do względnej normalności w trudnym czasie który nastał. Każde środowisko może korzystać w swojej pracy z zestawu gotowych opracowanych przez nas rozwiązań pomocowych oraz uzasadnień i deklarujemy w #BeautyRazem pełne wsparcie i pomoc merytoryczną wszystkim, którzy działają na rzecz dobra branży Beauty.

Pełne uzasadnienia prawne rozwiązań znajdują się pod linkiem:

Przebieg dyskusji jest zarchiwizowany w naszej grupie:

O naszej inicjatywie preczytasz na naszej stronie:

Składając podpis, uprawniam Beauty Razem do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.