Tymczasowa organizacja ruchu na skrzyżowaniu Jaskółki/Kieleckiej/Kukułki w Zgorzale/Nowej Woli/Nowej Iwicznej, w kształcie ronda

Zgorzała, 13 października 2020.

Wójt Gminy Lesznowola

p. Maria Batycka-Wąsik

ul. Gminna 60

05-506 Lesznowola

Szanowna Pani Wójt,

W imieniu mieszkańców Zgorzały, Nowej Woli i Nowej Iwicznej mieszkających na osiedlach zlokalizowanych w gm. Lesznowola przy ulicach Kukułki, Jaskółki, Wilgi, Gogolińskiej, Magnolii, Mieczyków i Al. Zgody, wnioskujemy o:

1. wykonanie inwestycji drogowej w postaci ronda u zbiegu ulic Kukułki, Jaskółki, Kieleckiej, Al. Zgody, Mieczyków zgodnie z projektem z 2017 r.

2. do czasu pełnej realizacji w/w inwestycji pilne wprowadzenie tymczasowej organizacji poprzez wytyczenie pasa ruchu w postaci ronda na istniejącej i uzupełnionej nawierzchni skrzyżowania, wraz z oznaczeniem przejść dla pieszych oraz ich odpowiednim oznakowaniem poziomym i pionowym.

Uzasadnie:

1. obecna organizacja ruchu prowokuje kolizjogenne sytuacje dla wszystkich uczestników ruchu, w szczególności pieszych. Przez skrzyżowanie prowadzi jedyna droga do naszych osiedli, dobowo przejeżdża przez nie szacunkowo ponad tysiąc pojazdów.

2. miejsce to jest bezpośrednim i jedynym szlakiem pieszym dzieci idących do szkoły w Nowej Iwicznej, licealistów, studentów i dorosłych zmierzających na przystanek PKP. Obecnie przejścia dla pieszych nie są wytyczone, prawidłowo i bezpiecznie oznakowane.

3. w pobliżu mieści się przedszkole, do którego jedyna droga prowadzi od wspomnianego skrzyżowania, obecnie bez chodnika i przejść dla pieszych.

4. ze skrzyżowania korzysta codziennie ok 2500 mieszkańców gminy. W najbliższych tygodniach/miesiącach szacunkowo w okolicy zamieszka ponad 1000 nowych mieszkańców (Wilgi, Przepiórki). Obecna fatalna i niebezpieczna organizacja ruchu w sposób skokowy bezpieczeństwo ruchu pieszego i kołowego pogorszy.

Przemysław Abram

Bartłomiej Czop

Konrad Tkaczyk

Przemysław Abram, Bartłomiej Czop, Konrad Tkaczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Przemysław Abram, Bartłomiej Czop, Konrad Tkaczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.