4000 zł kary za brak odpowiedzi na reklamację lotniczą w terminie!

Uwaga Pasażerki i Pasażerowie!

Udało się nam wprowadzić (od stycznia 2017) 30 dniowy termin udzielenia odpowiedzi na reklamację lotniczą (o zwycięskiej kampanii Przyjaznego Latania czytaj tutaj). Jednak okazuje się, że wielu pasażerów nadal nie otrzymuje od linii lotniczych odpowiedzi!!!

Niektóre linie tłumaczą się dużą liczbą reklamacji... Ale to nie powód, aby łamać prawa pasażerów. Zmieńmy to!

Jak? Żądamy wprowadzenia kary 4.000 zł dla linii lotniczej za nieudzielenie pasażerowi odpowiedzi na reklamację w terminie.

Jeśli zdarza Ci się podróżować samolotem to masz powód, aby już teraz podpisać się pod petycją do Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego o wprowadzenie zmiany w prawie lotniczym.

petycja-001.jpg

Pierwsze w Polsce stowarzyszenie pasażerów lotniczych Przyjazne Latanie monitoruje egzekwowanie praw konsumentów od 2014 roku. Na podstawie codziennie otrzymywanych skarg pasażerskich stwierdzamy, że niektóre linie lotnicze celowo i uporczywie nie odpowiadają na złożone do nich reklamacje. Pasażerowie otrzymują odpowiedzi po monitach i długim czasie oczekiwania. Najczęściej w tego rodzaju sytuacji linie w ogóle odmawiają odszkodowania należnego pasażerowi licząc na to, że ten zrezygnuje z dochodzenia swoich praw zarówno przed nimi, jak i przed sądami.
Realia wskazują wyraźnie na to, że tak faktycznie się dzieje. Pasażerowie zniechęceni i świadomi zawiłego stanu prawnego, często rezygnują z jakiejkolwiek formy dochodzenia roszczeń. I właśnie o to chodzi niektórym liniom lotniczych. Nie zgdzamy się na tego rodzaju praktyki. Jako organizacja konsumencka - Przyjazne Latanie - reprezentujemy i bronimy praw pasażerów. Twoich praw!

PODPISZ PETYCJĘ TERAZ!

Uwaga: po podpisaniu petycji potwierdź link w swoim mailu.

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.