Uratujmy bibliotekę na Sułkowskiego!

Uratujmy bibliotekę na Sułkowskiego!IMG_20190222_150740.jpg

Biblioteka im. Haliny Rudnickiej na warszawskim Żoliborzu, przy ul. Sułkowskiego, to miejsce wyjątkowe. W niedużej willi stojącej w wybujałym ogrodzie mieszczą się dwie nieduże wypożyczalnie - dla dzieci i dla dorosłych. Ale ta biblioteka to więcej niż dwa księgozbiory - to miejsce zajęć plastycznych dla dzieci, lokalnych wydarzeń kulturalnych, spotkań autorskich. Panie bibliotekarki znają swoich czytelników - sugerują i wyszukują książki, dzwonią, kiedy wyczekiwany tytuł się pojawia, prowadzą zeszyt z życzeniami czytelników, jakie książki kupić. Latem w ogrodzie, a zimą na trzeszczącej klatce schodowej spotykają się czytelnicy całkiem mali i całkiem sędziwi - bo Biblioteka na Sułkowskiego jest miejscem międzypokoleniowych spotkań i międzypokoleniowej wymiany, książek i doświadczeń. Książkę na fotelu w ogrodzie poczytać mogą także ci, którzy o wilii w ogrodzie mogą tylko pomarzyć. Bibliotekę odwiedzają zresztą całe grupy szkolne, a także ich nauczyciele.

To wyjątkowe miejsce powstało według życzenia testatorki, która zapisała miastu swój dom, pod warunkiem, że będzie w nim biblioteka.

Bibliotece grozi likwidacja albo znaczne okrojenie jej działalności. Już nie odbywają się zajęcia dla dzieci, za chwilę zawieszone zostaną wypożyczenia.

Apelujemy o zachowanie obu wypożyczalni i miejsca zajęć i spotkań. Rozumiemy, że stare drewniane schody wymagają remontu, ale chcemy, żeby księgozbiory wróciły na swoje miejsce! Potraktujmy konieczny remont jako szansę na utrzymanie, a nawet poszerzenie oferty, tego miejsca rozwoju czytelników, nauczycieli i bibliotekarzy!

Apelujemy do samorządu województwa mazowieckiego o przyznanie środków na remont biblioteki i dostosowanie jej do wymogów bezpieczeństwa przeciwpożarowego i zachowanie obu funkcji budynku.

Magdalena Radwan-Rohrenschef    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Magdalena Radwan-Rohrenschef do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.