Uruchomić fabryki, aby pomóc szpitalom w walce z koronawirusem! Poprzyj apel pracowników Volkswagen

Uruchomić fabryki, aby pomóc szpitalom w walce z koronawirusem!
POPRZYJ APEL PRACOWNIKÓW VOLKSWAGEN POZNAŃ DO ZARZĄDU FIRMY I RZĄDU RP

Fabryki VW Poznań stoją. Krajowy system ochrony zdrowia pada. Personel medyczny pracuje ryzykując życiem, a pracownikom VWP narzuca się zużywanie urlopow na część postoju.

Domagamy się, aby taśmy produkcyjne w fabrykach Volkswagen Poznań natychmiast przestawić na produkcję respiratorów i przyłbic niezbędnych dla pracowników szpitali w Poznaniu i całej Polsce.

Na czas pandemii już przestawiana jest produkcja w fabrykach samochodowych z Azji, Europy i USA na rzecz wsparcia obciążonych i niedofinansowanych systemów medycznych. Włączenie fabryk w system wsparcia opieki zdrowotnej jest możliwe i niezbędne. Chcemy pracować i wspierać ludzi pracy w szpitalach!

Szczyt zachorowań związanych z COVID-19 przed nami, a już dziś w polskich szpitalach brakuje sprzętu i środków ochrony niezbędnych do walki z wirusem. Zarząd prywatnego koncernu, dla którego pracujemy, od lat otrzymuje kroplówkę od naszego państwa. Pomoc publiczna dla VWP opiewa na setki milionów złotych w formie dotacji i zwolnień z podatków w ramach Specjalnych Stref Ekonomicznych. Prawda jest taka, że przez ogromną rządową pomoc ten przemysłowy gigant dokłada się do niedofinansowania polskiej opieki medycznej, od której teraz zależy także zdrowie i życie rodzin pracowników tej firmy.

Tylko w 2018 r. państwo polskie przekazało zarządowi Volkswagen Poznań co najmniej 26,6 mln zł – ta suma wystarczyłaby na 1500 respiratorów, licząc po cenach rynkowych, a nie po kosztach produkcji. Dla porównania, szpitale w Poznaniu dysponują obecnie max. 70 respiratorami.

M.in. w wyniku naszej źle opłacanej pracy (koszty pracy 5 razy niższe niż w niemieckich fabrykach aut) oraz wsparciu, jakie udzielają firmie kolejne rządy, koncern VW osiągał w ostatnich latach rekordowe zyski, a zarząd spółki VW Poznań w 2019 r. zaproponował wypłatę prawie 400 milionów zł dywidendy dla udziałowców za 2018 r.

Żądamy, aby ogromny, marnujący się potencjał nieczynnych fabryk Volkswagen Poznań wykorzystać natychmiast dla dobra Poznania i ludzi w całym kraju. Trzeba przestawić produkcję na pomoc polskim szpitalom i produkować niezbędne dziś towary po kosztach.

Jeśli Volkswagen Poznań nie chce odpłacić się nam za lata ciężkiej, nisko płatnej pracy i państwową pomoc, to żądamy, aby władze RP zobowiązały zarząd VWP do przestawienia produkcji pod rygorem zerwania pomocy z państwowego budżetu.

POPRZYJ NASZ APEL!

Pracownicy fabryki Volkswagen Poznań zrzeszeni w OZZ Inicjatywa Pracownicza    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Pracownicy fabryki Volkswagen Poznań zrzeszeni w OZZ Inicjatywa Pracownicza do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.