W sprawie poszerzenia kompetencji zawodu diagnosty laboratoryjnego o poradę diagnostyczną.

Czy jesteś za poszerzeniem kompetencji diagnostów laboratoryjnych
o udzielanie pacjentom porady diagnostycznej, która znacząco wpłynęłaby na usprawnienie działania systemu ochrony zdrowia w Polsce. Czy uważasz, że diagności laboratoryjni będący absolwentami kierunkowych studiów medycznych i posiadający przygotowanie teoretyczne i doświadczenie kliniczne powinni wykorzystać swoje kompetencje poprzez kierowaną do pacjentów pomoc
w ocenie uzyskanych wyników badań laboratoryjnych, a szczególnie zidentyfikowanie sytuacji, w których konieczny jest niezwłoczny kontakt
z pacjenta z lekarzem w celu podjęcia pilnych działań diagnostycznych lub terapeutycznych.

Podpisując, upoważniam Komitet do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.