Wydłużenie okresu mrożenia tafli lodowiska na Stadionie Zimowym w Tychach

Stadion Zimowy w Tychach należy do jednego z najnowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce. Służy on zarówno zawodowym hokeistom, jak również amatorom, grupom dziecięcym (hokej, łyżwiarstow figurowe) jak również społeczeństwu tyskiemu i nie tylko (powiaty pszczyński, bieruńsko-lędziński czy też mikołowski) jako ślizgawki ogólnodostępne.

Niestety problemem jest fakt, że lodowisko jest dostosowywane pod grę zespołu GKS Tychy, pomimo, że obiektem zarządza MOSIR, to  wraz z końcem rozgrywek hokejowych lodowisko jest rozmrażane (marzec/kwiecień), a ponowne mrożenie odbywa się przed startem sezonu, zazwyczaj końcem lipca. Przez w/w fakt wszystkie grupy od dzieci po dorosłych, wszystkie grupy trenujące na lodzie (hokej, jazda figurowa), wszyscy korzystający rekreacyjnie z ślizgawek zostają odcięci od możliwości korzystania z obiektu którego funkcją nadrzędną jest lodowisko. Obiekt 4 miesiące jest całkowicie bezużyteczny, utrzymywany z podatków mieszkańców, którzy to nie mogą wówczas korzystać z obiektu, no i nie można powiedzieć, że jest to wymuszone jakimi kolwiek problemami z agregatem (ten byłby w stanie zamrozić dwie takie tafle), nie można też powiedzieć, że fakt ten wynika z konieczności prac konserwatorskich (bo te można zaplanować i wykonać max w 1 mc), po prostu tak ktoś sobie wymyślił - 4 mce bezużyteczny obiekt.

ROZWIĄZANIE:

Wnioskuję o wydłużenie okresu mrożenia tafli lodowiska do co najmniej 15 czerwca każdego roku, a ponowne mrożenie powinno się rozpocząć nie później niż 15 lipca również każdego roku, począwszy od roku 2022.

A więc wnioskuję, aby obiekt Stadion Zimowy był dostępny dla społeczeństwa jako LODOWISKO każdego roku od 15 lipca do 15 czerwca, a wszelkie prace były wykonywane właśnie w okresie 15 czerwiec do 15 lipca.

Petycje kierujemy do:

Prezydent Miasta Tychy

Radni Miasta Tychy

Kierownik Stadionu Zimowego

Dyrektor MOSIR Tychy

UWAGA! PODPISUJĄC PETYCJĘ PROSZĘ ZWRACAĆ UWAGĘ NA POPRAWNOŚĆ DANYCH ZWŁASZCZA KONTAKTOWYCH.

petycjapng.png

Andrzej Czyszczoń    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Andrzej Czyszczoń do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.