ZAKAZ GLIFOSATU W POLSCE

pexels-david-j-boozer-11251221.jpgŻądamy natychmiastowego zakazu używania rakotwórczego glifosatu oraz wszelkich środków zawierających glifosat na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.

Glifosat pod różnymi nazwami handlowymi m.inn. “Roundup” ( używany przez rolników czy prywatne osoby na działkach), Cosmix ( używany przez Polskie Koleje) jest używany jako środek do zwalczania chwastów. Obok chwastów środek ten zabija również cały mikrobiom gleby, przenika do wody, do plonów, roślin, owoców, warzyw, zwierząt oraz ludzi i zabija człowieka na poziomie molekularnym, co zostało udowodnione przez naukowiec z MIT Stephanie Seneff w książce “Toxic Legacy: How the Weedkiller Glyphosate Is Destroying Our Health and the Environment” oraz poparte serią dowodów naukowych, do których linki załączono poniżej.

“W 2015 roku International Agency for Research on Cancer ogłosiła, że glifosat należy do grupy substancji prawdopodobnie rakotwórczych. W 2018 roku w USA został ogłoszony wyrok w sprawie Dewayne Johnson przeciwko Monsanto, aktualnie posiadane przez firmę AG Bayer. Dewayne Johnson był dozorcą zieleni w kalifornijskiej szkole w 2014 roku kiedy został zdiagnozowany w wieku 42 lat na raka, chłoniaka nieziarniczego. Używał Roundup często jako część swoich obowiązków. W swoim historycznym procesie sądowym oskarżył Monsanto, aktualnie posiadane przez  Bayer AG, o spowodowanie raka zagrażającego jego życiu, ukrywając znane sobie ryzyka stosowania Roundup-u.  W historycznym procesie, w którym cała ława przysięgłych jednogłośnie stwierdziła, że Round-up i działanie firmy w złej wierze, spowodowało raka u p. Johnson,  sędzia stwierdził “Firmę nie obchodzi czy ich produkt powoduje raka u ludzi”.  Amerykański sędzia napisał w dokumentach sądowych złożonych 7 marca 2019 roku: “firma kładzie nacisk na manipulowanie opinią publiczną i dyskredytowanie każdego kto podnosi  słuszne obawy na temat problemu”.(Stephanie Seneff, PHD "Toxic Legacy") Pod różnymi nazwami handlowymi glifosat jest stosowany przy uprawie truskawek, które w tym roku są jednym z najbardziej zatrutych owoców. Chcemy zdrowe truskawki dla naszych dzieci.

W Polsce poziom glifosatu w organizmie u dzieci pokazuje, że problem musi być natychmiastowo rozwiązany poprzez zakazanie używania tego śmiercionośnego środka. Jak stwierdziła naukowiec Stephanie Seneff, PHD, a za nią wiele naukowców z całego świata:  "to nie jest nagły zabójca, zabija powoli na poziomie molekularnym".

Żądamy natychmiastowego zakazania sprzedaży i używania glifosatu w Polsce oraz dyrektyw na utylizację pozostałości tej trucizny w celu ochrony środowiska i zdrowia ludzi.

Petycja kierowana jest do:

Do:

Ministerstwo Rolnictwa

Posłowie na Sejm  Rzeczypospolitej Polskiej

Premier Mateusz Morawiecki

Prezydent Andrzej Duda

Ministerstwo Zdrowia

outbox-logo-1_2.jpg Linki:

Film “Trucizna i Lek” Outbox

Ogłoszenie wyroku sądu najwyższego w Kaliforni:

Artykuły naukowe:

Fundacja Outbox, Magdalena Sztompka- Prezes, ul.Aleja 3 Maja 14 m 52, 00-381 Warszawa. Adres Email: magdasztompka@icloud.com    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Fundacja Outbox, Magdalena Sztompka- Prezes, ul.Aleja 3 Maja 14 m 52, 00-381 Warszawa. Adres Email: magdasztompka@icloud.com do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.