Zmuśmy Lasy Państwowe do zrównoważonej gospodarki leśnej

W dobie walki ze zmianami klimatu, lasy są jednym z podstawowych zasobów, który pozwala naturalnie wychwytywać emisje pochodzące z ludzkiej gospodarki. Dlatego tak ważne jest gospodarowanie wspomnianymi zasobami w sposób zrównoważony.

Konsumenci coraz częściej chcą korzystać z drewna czy papieru wyprodukowanego z poszanowaniem przyrody i w sposób najmniej szkodliwy dla klimatu. Aby rozpoznać, jakie produkty pochodzą ze zrównoważonej gospodarki leśnej, powstały certyfikaty wydawane przez różne organizacje. Dwie najbardziej znane to FSC i PEFC.

Konsument widząc certyfikat danej organizacji powinien mieć pewność, iż podejmuje etyczną decyzję, a produkt który kupuje pochodzi ze zrównoważonej gospodarki leśnej. Na swoich stronach www organizacje piszą w ten sposób o swoich certyfikatach:

certyfikaty.png

Niestety, w praktyce nie funkcjonuje to właśnie w ten sposób. Przedsiębiorstwo Lasy Państwowe również posiada ten certyfikat. A przecież w wielu rejonach Polski lasy, tereny dzikie i chronione są dosłownie rujnowane przez łapczywą działalność tej korporacji. Przykłady można mnożyć, ale między innymi, to:

• wielkopowierzchniowe wycinki całkowite
  • niszczenie terenów cennych przyrodniczo
  • traktowanie lasu jak fabryki drewna, a jego mieszkańców jak intruzów

22449780_1882411558754759_183584473488336082_n.jpg

67411921_2391964234386589_2348533519552086016_o.jpg

Ochrona.jpg

Lasy Państwowe prowadzą raczej rabunkową, a nie zrównoważoną gospodarkę. Jednak dzięki certyfikatom FCS i PECF Lasy Państwowe mogą sprzedawać drewno drożej. A my, kupując meble czy papier, przekonani iż drewno pochodzi z "dobrego" źródła, jesteśmy wprowadzani w błąd.

Jak to możliwe, że Lasy Państowe działając w taki sposób, w dalszym ciągu posiadają certyfikaty PEFC i FSC?

Podpisz petycję do organizacji PEFC i FSC domagając się czasowego zawieszenia certyfikatów dla przedsiębiorstwa Lasy Państwowe do czasu, aż korporacja ta nie zacznie funkcjonować w sposób zrównoważony. Dajmy szansę pracownikom Lasów Państwowych nauczyć się czym jest zrównoważona gospodarka leśna, jakie znaczenie wobec zmian klimatu mają lasy i jak korzystać z lasu, dbając o niego jednocześnie.

Składając podpis, uprawniam Zielona Fala do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.