STOP wycince na Bukowej Górze!

WhatsApp_Image_2023-02-21_at_12.25_.49_1.jpegSTOP wycince na Bukowej Górze!

Podpisz i udostępnij petycję teraz! Musimy działać szybko!

DZIAŁANIA OCHRONNE teraz! I z uwzględnieniem głosu społecznego mieszkanek i mieszkańców Dąbrowy Górniczej i okolic.

Las na Bukowej Górze zapewnia nam, mieszkańcom i mieszkankom Dąbrowy Górniczej (ale i całego Zagłębia Dąbrowskiego), szerokie korzyści psychologiczne, socjologiczne, edukacyjne i zdrowotne, jest miejscem rekreacji i wypoczynku. Rozumiemy, że gospodarka leśna jest dla Lasów Państwowych głównym źródłem dochodu, ale Bukowa Góra ma marginalne znaczenie dla gospodarki w skali kraju, a pełni bardzo ważne funkcje społeczne i jest lasem o szczególnie cennych walorach przyrodniczych (projekt rezerwatu).

Sprzeciwiamy się planom wycinki tego cennego przyrodniczo lasu (to aż 21 ha, o jego wartościach przyrodniczych piszemy poniżej). Uważamy, że funkcja społeczna lasów powinna być traktowana jako funkcja wiodąca i traktowana nadrzędnie względem funkcji gospodarczej, zwłaszcza na terenach silnie zurbanizowanych jak w przypadku Dąbrowy Górniczej - największego ośrodka przemysłowego Zagłębia Dąbrowskiego.

Dodatkowo, naszym zdaniem prace ekspozycyjne związane ze stanowiskiem archeologicznym na Bukowej Górze nie powinny być motywatorem dla realizowania tam cięć bez uwzględnienia głosu strony społecznej w tej sprawie. A w dotychczasowych uzgodnieniach pomiędzy Lasami Państwowymi, Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków i Muzeum Miejskim Sztygarka w Dąbrowie Górniczej głosu mieszkanek i mieszkańców Dąbrowy Górniczej i okolic, nie uwzględniono.

W związku z powyższym, my niżej podpisani (mieszkanki i mieszkańcy Dąbrowy Górniczej i okolic) ŻĄDAMY od Nadleśnictwa Siewierz (do wiadomości: Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach):

1. Natychmiastowego wstrzymania wycinki na terenie Bukowej Góry w Dąbrowie Górniczej (pododdział 438-r-00), której planowany rozmiar to 21,62  ha
2. Ograniczenia cięć (na tym obszarze) do tylko koniecznych, związanych z bezpieczeństwem osób korzystających z walorów przyrodniczych tego obszaru.

WIĘCEJ INFORMACJI!

Dlaczego to jest ważne? Bukowa Góra stanowi wyjątkowy obszar zachowania lasów bukowych na silnie przekształconej antropogenicznie Wyżynie Śląskiej. To wyjątkowo malownicze, magiczne i unikatowe w skali regionu miejsce. Teren Bukowej Góry to również obszar o wysokich wartościach przyrodniczych proponowany do ochrony prawnej (na podstawie danych z dokumentu: "Ogólna waloryzacja przyrodnicza miasta Dabrowa Górnicza wraz z ocena wpływu zmian klimatu na obszary chronione i cenne przyrodniczo w latach 2020-2021").

To miejsce szczególne i wyjątkowe pod względem przyrodniczym, które należy bezwzględnie (o)chronić: "Zachował się tu, zbliżony do naturalnego, drzewostan bukowy z dominującym zbiorowiskiem buczyny storczykowej, obecnie już dość rzadkiej na Wyżynie Śląskiej. Cenne jest również nagromadzenie chronionych gatunków roślin i zwierząt. Występuje tu wiele rzadkich roślin, w tym liczne storczyki – buławniki: czerwony, mieczolistny, wielkokwiatowy; żłobik koralowy; kruszczyki: rdzawoczerwony i szerokolistny.

Na skraju lasu rośnie wilczomlecz pstry, który na Trzebiesławskich Wzgórzach i sąsiednim Podwarpiu ma jedyne w Polsce stanowiska. Wilczomlecz pstry, buławnik czerwony oraz cis pospolity są zamieszczone w „Polskiej czerwonej księdze roślin”.Andrzej Czylok, Andrzej Tyc, Anna Kubajak "Przewodnik przyrodniczy po Dąbrowie Górniczej". Przewodnik florystyczny po Zespole Jurajskich Parków Krajobrazowych województwa katowickiego z 1996 roku, tak opisywał to miejsce: "Bukowa Góra - PROJEKTOWANY REZERWAT mający chronić dobrze zachowane płaty buczyny termofilnej oraz fragmenty buczyny kwaśnej oraz buczyny niżowej oraz borów świeżych."

Lasy Państwowe prowadząc gospodarkę na terenach miejskich, obok wartości przyrodniczych powinny też brać pod uwagę niezwykle ważną rolę, jaką lasy pełnią dla mieszkańców i mieszkanek tych terenów. Obowiązek ten jest wprost opisany w art 6 ust. 1a Ustawy o lasach, gdzie zapewnienie społecznej funkcji lasów na poziomie lokalnym jest jedną z głównych funkcji trwale zrównoważonej wielofunkcyjnej gospodarki leśnej.

Więcej o Bukowej Górze jako obszarze cennym przyrodniczo i wymagającym szczególnej ochrony znajdziesz tutaj:

https://www.dabrowa-gornicza.pl/o-miescie/ekologia_/ekologia/pomniki-przyrody/ https://www.dabrowa-gornicza.pl/wp-content/uploads/2018/07/przewodnik-przyrodniczy-po-dabrowie-czesc-ii.pdf

#RezerwatBukowaGóra #ZIELONAdąbrowa #mądradąbrowa #obywatelskadąbrowa #dąbrowajestnasza