Petycja w sprawie projektu planu miejscowego rejonu rezerwatu przyrody „Kępa Redłowska” oraz realizacji założeń propozycji stowarzyszenia Miasto Wspólne dotyczącej Zielonej Obwodnicy Gdyni

Skontaktuj się z autorem petycji

Potrzebujemy więcej podpisów pod petycją!

2019-01-27 16:58:10

Dzień dobry

Dziękujemy za poparcie naszych starań dotyczących zatrzymania miejskich planów sprzedaży terenów po basenach przy Polance Redłowskiej i zabudowy nadmorskiego Orłowa apartamentami i prosimy o dalsze wsparcie w zdobywaniu podpisów pod petycją. Link do naszej petycji można udostępnić np. na swoim profilu fb lub przesłać znajomym mejlem.

Oto link: www.petycjeonline.com/miastowspolne

Po ponad roku zawieszenia UM Gdynia powrócił do procedowania planu miejscowego dla Kępy Redłowskiej. Krytykowane przez Stowarzyszenie Miasto Wspólne zapisy zostały utrzymane. Ze zmian wobec planu z 2017 r. wprowadzonych przez  UM Gdynia - pojawił się zapis o basenie wielkości 260 m2 w planowanym obiekcie (hotelu) przy Polance Redłowskiej. Z kolei teren sanatorium objęty został ochroną konserwatorską, jednak nie wyklulcza ona pojawienia się tam mieszkań.

Argumentowaliśmy na niedawnej (24.01.2019) dyskusji publicznej, że w przypadku Orłowa miasto nie przeanalizowało dokładnie strat, jakie poniesie po zgodzie na pojawienie się w tym miejscu apartamentów. Zarówno realnych, finansowych wynikających z innych stawek podatku od nieruchomości, z konieczności uwłaszczenia na gruncie gminnym nieruchomości mieszkaniowej, a także z racji zmiany umowy użytkowania wieczystego.

Stowarzyszenie Miasto Wspólne stoi na stanowisku, że teren przy Polance Redłowskiej powinien pozostać w rękach miasta. Jeśli dziś UM Gdynia nie ma na niego pomysłu, niech teren ten zostanie uporządkowany, a w przyszłości stać mógłby się miejscem rekreacji - czy to w postaci wodnego parku zabaw czy też, o ile finanse na to by pozwoliły - w postaci odtworzonych basenów. (pod zdjęciem obszaru Polanki i byłych basenów - dalsza część tekstu)

polanka2.jpg

Zwracamy Państwa uwagę również na zapisy dotyczące nadmorskiego Orłowa. Miasto zamierza zezwolić na zabudowę mieszkaniową czyli de facto na budowę apartamentów na wynajem (czyli hoteli udających mieszkania i przynoszących znacznie mniej zysków miastu niż prawdziwe hotele) w najbardziej atrakcyjnych miejscach Orłowa, od zarania przeznaczonych na funkcje hotelowe - sanatorium, ale także teren po Maximie.(zdjęcia: 1/obszar sanatorium  2/obszar miejskiej działki "po Maximie" - po zdjęciach dalsza część tekstu)

sanatorium.JPG

maxim.JPG

Jeśli zostaną tam zbudowane apartamenty, przy rozdrobnieniu udziałów we własności działki na lata uniemożliwi się tam zainwestowanie w obiekty turystyczne. Krytykujemy ten pomysł, bowiem przynosi on największe zyski deweloperom i krótkoterminowym inwestorom, często nie związanym z Gdynią, w odróżnieniu od hoteli, które zatrudniają, płacą podatki, "wchodzą w relacje" z miastem. Dzisiejsze decyzje będą ważyć na rozwoju Orłowa na lata - na tym, czy będzie zamkniętym osiedlem, dostępnym za pośrednictwem boooking.com czy też prawdziwym kurortem, przyjaznym też dla mieszkańców. Wspólnie przekonajmy Sz.P.Prezydenta W.Szczurka, żeby odszedł od tych zamiarów.

Pozdrawiam

Łukasz Piesiewicz

(w imieniu zarządu Miasta Wspólnego)

Stowarzyszenie Miasto Wspólne jest niezależnym, apolitycznym (nie uczestniczyliśmy w wyborach samorządowych, ani nie wspieraliśmy żadnego z kandydatów - występowała w wyborach organizacja o podobnej nazwie). zrzeszeniem mieszkańców Gdyni, działających m.in. na rzecz harmonijnego rozwoju przestrzennego miasta i obywatelskiej aktywizacji jej mieszkańców.

Stowarzyszenie Miasto Wspólne zarzad.miasto.wspolne@gmail.com tel.

(tu było stare ogłoszenie - usunięte)

2017-09-18 11:42:24

D

Stowarzyszenie MIasto Wspólne zarzad.miasto.wspolne@gmail.com tel.

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.