Wstrzymanie wycinki drzew w obrębie 225, małej puszczy bukowej w Tenczyńskim Parku Krajobrazowym w pobliżu Krakowa

Skontaktuj się z autorem petycji

Miesiąc po uruchomieniu petycji o wstrzymanie wycinki drzew w małej puszczy bukowej pod Krakowem

2020-02-06 13:33:11
Drodzy Państwo,

Minął miesiąc od dnia rozpoczęcia zbierania podpisów pod petycją w sprawie wstrzymania wycinki drzew w podkrakowskim lesie

W dniu 13.01.2020 petycja z załączoną listą 4004 sygnatariuszy została oficjalnie wysłana do Ministra Klimatu, Pana Michała Kurtyki.
Czekamy na odpowiedź Ministerstwa.

Serdecznie dziękujemy za poparcie naszej inicjatywy - do tej pory petycję podpisało prawie 5300 osób.
Dalsze podpisy mają znaczenie - świadczą o wadze problemu wycinki lasów podmiejskich i sprzeciwie społeczeństwa wobec takiej formy prowadzenia gospodarki leśnej.

Ze strony inicjatywy "Ratujmy kleszczowskie wąwozy" podejmujemy kolejne działania zmierzające do ochrony lasu i wypracowania konstruktywnych decyzji w dialogu z Nadleśnictwem Krzeszowice i Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Krakowie, z udziałem Gminy Zabierzów, środowisk naukowych, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska i Zarządu Parków Krajobrazowych.

Do Rady Gminy Zabierzów złożyliśmy wniosek o nadanie statusu pomników przyrody 18 bukom znajdującym się na terenie lasu, o który walczymy.

Państwa głos, wyrażony poprzez podpisanie petycji, utwierdza nas w przekonaniu, że próba ocalenia starodrzewu w podmiejskim lesie warta jest wysiłku.
Działamy dalej!

Z wyrazami szacunku
Anna Treit i Kaja Hołubowska, inicjatywa społeczna "Ratujmy kleszczowskie wąwozy"

puszcza_min.jpg

Anna Treit

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.