Wstrzymanie wycinki drzew w obrębie 225, małej puszczy bukowej w Tenczyńskim Parku Krajobrazowym w pobliżu Krakowa

Skontaktuj się z autorem petycji

Odpowiedź Ministerstwa Klimatu i nasze dalsze działania

2020-03-10 17:27:49

logo_min1.png

Drodzy Państwo,

Pragniemy podzielić się informacją, że otrzymaliśmy odpowiedź Ministerstwa Klimatu na naszą petycję.

Odpowiedź z dnia 06.02.2020 podpisana jest przez Pana Jacka Sagana, Dyrektora Departamentu Leśnictwa.

W odpowiedzi możemy przeczytać m.in. o zasadach realizacji gospodarki leśnej w Polsce, o obowiązywaniu planu urządzenia lasu na lata 2012-2021 i podstawach prawnych prowadzenia "zrównoważonej gospodarki leśnej" na terenie Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego.

Jako inicjatywa społeczna jesteśmy głęboko rozczarowani tą odpowiedzią.

Podane informacje nie odnoszą się do istoty naszej petycji, czyli prośby o specjalną interwencję ministerstwa, poza utartymi schematami postępowania, w związku z ryzykiem nieodwracalnych szkód w aspekcie przyrodniczym, krajobrazowym i społecznym. Z pisma nie wynika, aby Ministerstwo podjęło działania oceniające stan lasu, zasadność naszej prośby i zweryfikowało konieczność wycinki pomnikowych, biocenotycznych drzew. Nie otrzymaliśmy również wskazówek ani sugestii w jaki sposób cenny starodrzew można chronić.

Treść odpowiedzi Minsterstwa publikujemy na Facebooku.

Mamy też dobre wiadomości - jak dotąd sędziwe drzewa wciąż stoją i cieszą oczy.

Ostatnio w naszym lesie słychać i widać dzięcioły, które korzystają z obecności biocenotycznych drzew, tworząc nowe i zasiedlając istniejące dziuple.

Czekamy na odpowiedź Urzędu Gminy Zabierzów w sprawie naszego wniosku o nadanie statusu pomników przyrody 18 ponadstuletnim bukom. Czekamy również na wyznaczenie terminu spotkania z Nadleśnictwem Krzeszowice i Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Krakowie, na którym chcielibyśmy wypracować rozwiązanie chroniące cenne fragmenty lasu.

Więcej o naszych staraniach, a także wydarzeniach organizowanych w lesie można przeczytać na naszej nowej stronie oraz na Facebooku.

Ponownie bardzo dziękujemy za Państwa poparcie dla naszej inicjatywy.
Na naszej stronie prezentujemy wybrane publiczne komentarze pozostawione przez Państwa przy podpisywaniu petycji.

Z wyrazami szacunku

Anna Treit i Kaja Hołubowska, inicjatywa społeczna Ratujmy kleszczowskie wąwozywilczelyko.jpg

Anna Treit

Miesiąc po uruchomieniu petycji o wstrzymanie wycinki drzew w małej puszczy bukowej pod Krakowem

2020-02-06 13:33:11
Drodzy Państwo,

Minął miesiąc od dnia rozpoczęcia zbierania podpisów pod petycją w sprawie wstrzymania wycinki drzew w podkrakowskim lesie

W dniu 13.01.2020 petycja z załączoną listą 4004 sygnatariuszy została oficjalnie wysłana do Ministra Klimatu, Pana Michała Kurtyki.
Czekamy na odpowiedź Ministerstwa.

Serdecznie dziękujemy za poparcie naszej inicjatywy - do tej pory petycję podpisało prawie 5300 osób.
Dalsze podpisy mają znaczenie - świadczą o wadze problemu wycinki lasów podmiejskich i sprzeciwie społeczeństwa wobec takiej formy prowadzenia gospodarki leśnej.

Ze strony inicjatywy "Ratujmy kleszczowskie wąwozy" podejmujemy kolejne działania zmierzające do ochrony lasu i wypracowania konstruktywnych decyzji w dialogu z Nadleśnictwem Krzeszowice i Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Krakowie, z udziałem Gminy Zabierzów, środowisk naukowych, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska i Zarządu Parków Krajobrazowych.

Do Rady Gminy Zabierzów złożyliśmy wniosek o nadanie statusu pomników przyrody 18 bukom znajdującym się na terenie lasu, o który walczymy.

Państwa głos, wyrażony poprzez podpisanie petycji, utwierdza nas w przekonaniu, że próba ocalenia starodrzewu w podmiejskim lesie warta jest wysiłku.
Działamy dalej!

Z wyrazami szacunku
Anna Treit i Kaja Hołubowska, inicjatywa społeczna "Ratujmy kleszczowskie wąwozy"

puszcza_min.jpg

Anna Treit

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.