Zostawcie linię 194 w Czerwionce-Leszczynach!

Skontaktuj się z autorem petycji

Informacja III

2022-05-13 15:45:34

Szanowni Państwo!

Wraca temat reorganizacji komunikacji miejskiej w rejonie Czerwionki-Leszczyn. Wstrzymane wcześniej zmiany na liniach jastrzębskiego MZK mają wejść w życie z dniem 1 września br., a do 23 maja mogą Państwo zgłaszać swoje uwagi. Szczegóły: https://czerwionka-leszczyny.pl/urzad/aktualnosci/idn:9530

Mając w pamięci sposób, w jaki próbowano tu wcześniej "reformować" komunikację, apelujemy o zachowanie czujności. Przyszły rozkład jazdy MZK przypomina ten, który miał być wdrożony wraz z wycofaniem 194 - oznacza to, że urzędnicy nie mają zamiaru oszczędzać na MZK, ale nadal ozłacać sutymi dotacjami za nieefektywną komunikację, bez prób jej usprawnienia (np. nie wdrożono naszych sugestii: http://tek.wb.pl/mzk/Rekomendacje_CzL.pdf).

Dzięki Państwa zaangażowaniu urząd, który próbował oszczędzać na linii 194, dziś informuje, że cyt. "Trasa linii autobusowych 194 i 195 pozostaje bez zmian". Jednak o liczbie kursów już nie wspomniano; oby nie okazało się niebawem, że w poszukiwaniu oszczędności redukuje się liczbę kursów z obecnych 27 do np. 7, dostosowując tym samym linię 194 do standardów typowych dla MZK.

Domagajcie się jasnej deklaracji urzędu nt. utrzymania obecnej liczby kursów i patrzcie im na ręce, a za jakiś czas sprawdźcie też na stronie ZTM, czy pojawił się już nowy rozkład jazdy i jakie zaszły w nim zmiany: https://rj.metropoliaztm.pl/rozklady/1-194/

Pilnujemy tematu razem z Wami.

Informacja II

2021-11-17 15:40:23

Szanowni Państwo,

Burmistrz Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny p. Wiesław Janiszewski postanowił cyt. "obecnie pozostawić linię 194 w dotychczasowym kształcie". Mimo to niniejsza petycja zostanie wysłana do burmistrza i radnych zgodnie z planem, tj. jutro ok. godz. 7:00 w celu utwierdzenia władz gminy w tym postanowieniu :)

Po wysłaniu petycja zostanie zamknięta.

Warto wiedzieć, że dopłata Czerwionki-Leszczyn w roku 2022 do autobusów MZK ma wynieść ok. 3,64 mln zł, jest to dwukrotność tegorocznej dopłaty do autobusów ZTM, a różnicę w wykorzystaniu autobusów ZTM i MZK sami Państwo znają najlepiej. Zapewne włodarze również już mają świadomość, od czego należy rozpocząć szukanie oszczędności - na pewno nie od likwidacji 194. Dziękujemy Państwu za mobilizację społeczną i zachęcamy do obserwowania dalszych ruchów władz w zakresie oszczędności na komunikacji miejskiej.

Niech przestrogą będzie dokonane w ostatniej dekadzie zniszczenie systemu komunikacji w należących do MZK miastach powiatu wodzisławskiego (Radlin, Rydułtowy, Pszów), gdzie w odróżnieniu od Czerwionki-Leszczyn dokonywano tego stopniowo, zmniejszaniem częstotliwości kursów i udziwnianiem tras czyniąc ją zupełnie bezużyteczną. Dziś nawet podobna petycja w tamtej sprawie nie budzi zbytniego zainteresowania, bo z tych resztek komunikacji nie korzysta już nikt, kto nie musi. Zapraszamy, gdyby ktoś chciał nas wesprzeć również w tym temacie: https://www.petycjeonline.com/mzk2021

Informacja

2021-11-15 14:34:52

Szanowni Państwo,

Bardzo prosimy o potwierdzanie podpisów poprzez kliknięcie linka w emailu otrzymanym z portalu petycjeonline.com, inaczej podpis pozostaje niepotwierdzony i nie ma go na liście. Aktualnie mamy aż 220 niepotwierdzonych podpisów - razem z nimi mielibyśmy już ponad 1000. Jeśli nie ma wiadomości z petycjeonline.com w skrzynce, warto zajrzeć do folderu "Spam", a jeśli i tam nie ma, prosimy o informację "potwierdzam podpis" na adres tek@wb.pl.

W czwartek 18 listopada ok. 7:00 rano petycja trafi na skrzynki emailowe burmistrza i radnych Czerwionki-Leszczyn oraz do wiadomości ZTM Katowice i MZK Jastrzębie-Zdrój wraz z listą zebranych do tego momentu Państwa podpisów. Petycja pozostanie aktywna i będzie można ją podpisywać także później.

Towarzystwo Entuzjastów Kolei

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.