Apel do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

APEL

My, niżej podpisani zwracamy się z apelem do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana Andrzej Dudy o odebranie Orderów Virtuti Militari żołnierzom reżimu komunistycznego odznaczonym za udział w akcji przeciwko polskiemu podziemiu niepodległościowemu w wyniku której poniósł śmierć mjr Marian Bernaciak ps. Orlik. Mjr Bernaciak był bohaterem walk z niemieckim najeźdźcą oraz komunistycznym okupantem. Kierował się zawsze honorem żołnierza polskiego oraz wiernością Ojczyźnie.  Przypadająca w tym roku 70-ta rocznica jego śmierci w sposób symboliczny zobowiązuje do weryfikacji wszystkich odznaczonych przez władze komunistyczne tym najwyższym polskim orderem bojowym.

Fundacja Wolność i Demokracja    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Fundacja Wolność i Demokracja do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.