Apel o budowę Pomnika Wschodnich Sojuszników Polski w Wojnie 1920

My, niżej podpisani zwracamy się z apelem do Prezydent M. St. Warszawy Pani Hanny Gronkiewicz-Waltz o podjęcie działań na rzecz budowy pomnika Wschodnich Sojuszników Polski w Wojnie 1920 roku.

Wojna polsko-bolszewicka, a w szczególności udział w niej sojuszniczych oddziałów m.in. ukraińskich atamana Symeona Petlury oraz białoruskich generała Stanisława Bułak-Bałachowicza przez lata komunizmu były tematem tabu. Również po roku 1989 nie oddaliśmy w sposób właściwy hołdu naszym sojusznikom, którzy ramię w ramię z żołnierzem polskim przelewali krew oraz przyczynili się do powstrzymania nawały bolszewickiej.

Jesteśmy przekonani, że w Warszawie, stolicy Rzeczypospolitej Polskiej powinno znaleźć się miejsce, w którym będziemy mogli oddawać hołd naszym wschodnim sojusznikom, którzy przyczynili się do obrony niepodległości w roku 1920.

Postulujemy, aby do budowy pomnika wykorzystać cokół usuniętego z Placu Wileńskiego pomnika tzw. "polsko-radzieckiego braterstwa broni". Byłby to ważny i symboliczny gest, kiedy postument pomnika przypominającego sowieckie zniewolenie naszego Kraju stałby się podstawą pomnika poświęconego wschodnim sojusznikom - bratnim narodom, które wspólnie z nami walczyły o niepodległość z bolszewicką przemocą.

Składając podpis, uprawniam Michał Dworczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.