Apel o ograniczenie koszenia traw na osiedlu Kurdwanów Nowy

do  Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej "Kurdwanów Nowy"

Szanowni Państwo.

My, niżej podpisani mieszkańcy osiedla Kurdwanów Nowy, zaniepokojeni negatywnymi skutkami, jakie dla naszego środowiska i całego ekosystemu ma intensywne (częste i przeprowadzane przy samej ziemi) wykaszanie trawników, prosimy o  zaprzestanie tego typu działania.

Wytyczne Miasta Kraków w sprawie zieleni miejskiej precyzują, że w miejscach niezbędnych do zachowania bezpieczeństwa (takich jak przejścia dla pieszych), na pasach trawy wokół elewacji budynków, uczęszczanych trawnikach osiedlowych oraz na placach zabaw, koszenie rekomendowane jest raz w miesiącu, zaś w pozostałych miejscach 3 razy w sezonie, przy czym w żadnym wypadku nie należy kosić trawy tuż przy ziemi  (zob. relacja prasowa: https://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,27074132,krakow-w-tym-roku-takze-ogranicza-koszenie-miejskich-trawnikow.html).

Rezygnację z intensywnego wykaszania rekomenduje Ministerstwo Środowiska, podkreślając istotną rolę trawy w małej retencji i obniżaniu temperatury powietrza (zob. https://www.gov.pl/web/susza/ogranicz-koszenie-trawy-w-czasie-suszy?fbclid=IwAR1hIg4qOXeCiUg-ZlC3lbpZNjHGRDnYDgFDJR-M2IwSHHWNEuh8YdcQvCo).

Powstrzymując się  od częstego koszenia, zadbamy o środowisko i ograniczymy  proces szkodliwego ocieplania się klimatu oraz skutki okresowych susz. Trawa rosnąca swobodnie:

- utrzymuje wilgoć i zapobiega erozji gleby;

- obniża temperaturę podłoża, co jest istotne zwłaszcza w mieście, w sąsiedztwie dużej ilości cementu i betonu;

- produkuje tlen i pomaga oczyszczać powietrze - wyłapuje pyły i tłumi hałas;

- jest zamieszkana przez rozmaite gatunki owadów pożytecznych dla utrzymania bioróżnorodności w miastach i na działkach (w tym owady miododajne, tak ważne dla istnienia pozostałych gatunków, w tym ludzi). Koszenie traw, szczególnie tuż przy ziemi, jest zabójcze dla małych ssaków, które w ten sposób giną lub zostają okaleczone.

Poparcie naukowe dla wszystkich argumetnów przemawiających za ograniczeniem intensywnego koszenia znajdziemy choćby w artykule dr Joanny Kajzer-Bonk i dr Justyny Kierat, biolożek publikujących na łamach portalu "Nauka dla przyrody": https://naukadlaprzyrody.pl/2020/06/16/efekt-braku-kosiarki/?fbclid=IwAR1DLqPXH4QsVUK3EaojdyJZdCf3C4yYMWigk5wnXWfSeMwNiN1eFyi37Sw.

Warto jeszcze zaznaczyć, że koszenie - wbrew obiegowej opinii - nie zwiększa liczby kleszczy, wręcz przeciwnie: poprzez koszenie ograniczamy bioróżnorodność, a tym samym ograniczamy populację zwierząt, które kleszczami się żywią (zob. źródła naukowe cytowane w ww. artykule).

Ponadto, kosiarki mechaniczne emitują ogromne ilości trujących spalin i szkodliwego hałasu. Z kolei niezagrabiona trawa (siano) gnije i emituje toksyny (zob. https://laka.org.pl/laka-kwietna/o-szkodliwosci-koszenia/).

Podsumowując: jako mieszkańcy osiedla i płatnicy czynszu oczekujemy, że Administracja będzie dysponowała funduszami w sposób, który jest zgodny z naszym interesem i oczekiwaniami. Dlatego prosimy o uwzględnienie naszej petycji w planach gospodarowania zielenią na naszym osiedlu.

P.S. Na załączonym zdjęciu widać trawnik przy budynku Wysłouchów 18 przed koszeniem, oraz bezpośrednio po skoszeniu dnia 19.06 2021 roku, w dniu, którym temperatura w cieniu wynosiła 30 stopni. Skoszone siano pozostawiono niezagrabione na miejscu.

trawa1.jpg

Małgorzata Pasicka    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Małgorzata Pasicka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.