Bezdomni harcerze poszukują harcówki

Sz. P. dr Radosław Dobrowolski

Burmistrz Supraśla

1 Drużyna Harcerska w Supraślu ma za sobą już 86 lat tradycji. Aktualnie nie mamy harcówki. Członkowie potrzebują miejsca na wyłączność z dostępem do toalety i oświetleniem, aby spotykać się podczas zbiórek. Potrzebujemy własnego miejsca, które moglibyśmy zagospodarować i sami urządzić.

Kilka miesięcy temu musieliśmy zabrać swoje rzeczy z poprzedniego pomieszczenia, znajdującego się na terenie budynku należącym do Caritasu, w którym się spotykaliśmy dzięki uprzejmości OSP Supraśl. Nie była to jednak prawdziwa harcówka. Aktualnie nie mamy gdzie składować rzeczy ani gdzie organizować zbiórek.

Nasza Drużyna zrzesza młodzież z Supraśla i okolic oraz wspomaga rodziców i nauczycieli w wychowaniu młodego pokolenia. Dla wielu z nas Drużyna jest "drugą rodziną", a brak harcówki odczuwamy jak brak domu. Młodzież u nas może się rozwijać, zawiązywać nowe przyjaźnie i spełniać się na różnych polach działania.

Liczymy na otrzymanie lokalu - pomieszczenia do naszej dyspozycji. Jesteśmy przekonani, że gmina znajdzie dla nas miejsce. Miejsce, które z dumą będziemy mogli nazywać "Harcówką 1 Drużyny Harcerskiej im. Zawiszy Czarnego w Supraślu".

Harcerze i sympatycy 1DH w Supraślu

Składając podpis, uprawniam Helena Janowska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.