Bezpieczne śródmieście Łodzi

Szanowni Państwo,
Wobec zwiększającej się liczby zachorowań w województwie łódzkim, zwracamy się do Pani Prezydent Miasta Łodzi o wprowadzenie w centralnej strefie miasta regulacji przeciwdziałających rozprzestrzenianiu się epidemii, na wzór tych, które w coraz większym stopniu obowiązują w miastach całej Europy i świata.

Łódź jako stolica regionu koncentruje życie publiczne całego województwa, tutaj zbiegają się ścieżki biznesmenów i przyjezdnych, którzy odwiedzają centrum celem załatwienia spraw urzędowych. Przy okazji tych wizyt korzystają z usług oferowanych przez zlokalizowane w centrum lokale gastronomiczne, sklepy i zakłady usługowe. Jednocześnie w centrum mieszka znaczna ilość osób starszych, których zdrowie jest istotnie zagrożone w przypadku zakażenia COVID 19.

Struktura chodników i przejść pieszych w śródmieściu nie jest niestety dostosowana do tych wyzwań. Jednocześnie parkujące na tychże chodnikach auta dodatkowo zawężają przestrzeń, powodując że utrzymanie dystansów społecznych staje się niemożliwe. Coraz większe otwarcie gospodarcze generuje rosnący ruch na ulicach, a także przyczynia się do tłoku w autobusach. Mieszkańcy mają do dyspozycji mocno ograniczoną alternatywę poruszania się z racji braku lub też niedoskonałości ciągów pieszych i rowerowych.

Stąd prosimy aby wzorem innych miast europejskich władze Łodzi:
- wskazały i wydzieliły nowe, tymczasowe ciągi rowerowe w śródmieściu,
- zadbały o poszerzenie chodników i
- uwolnienie chodników z parkujących aut.

Takie działanie dodatkowo pozwoli na ograniczenie prędkości pojazdów i zmniejszy ilość wypadków, których tragiczne skutki codziennie opisują lokalne gazety.

Ufamy, że władze w trosce o bezpieczeństwo i zdrowie mieszkańców niezwłocznie podejmą działania zmierzające w kierunku poprawy możliwości swobodnego poruszania się po mieście na czas epidemii. Jednocześnie prosimy o wsparcie dla niniejszej petycji, tak aby to zamierzenie mające na celu troskę o bezpieczeństwo nas wszystkich możliwie szybko stało się rzeczywistością.

Podpisani - inicjatorzy działania:

dr hab. inż. arch. Małgorzata Hanzl,

Marcin Polak - Miej Miejsce,

arch. Wojciech Wycichowski,

Marta Ostrowska - Fabryczna,

Anna Pustowska - urbanista,

Jarosław Ogrodowski - Instytut Działań Samorządowych,

Piesza Polska,

Kosma Nykiel - urbanista,

Hubert Barański - Fundacja Normalne Miasto Fenomen,

dr inż. arch. Łukasz Pancewicz

Anna Majchrowska - inicjatywa Głośno o hałasie w Łodzi

arch. Adam Wojtalik

Łódź, dnia 8.06.2020

Małgorzata Hanzl    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Małgorzata Hanzl do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.