Budowa Odcinkowego Pomiaru Prędkości w tunelu POW

Pan Alvin Gajdhur

Główny Inspektor Transportu Drogowego

P E T Y C J A

Prognozowane natężenie ruchu pojazdów w ciągu Południowej Obwodnicy Warszawy (S2) spodziewane jest na poziomie podobnym do Trasy AK i Trasy Toruńskiej. Taki ruch oznacza średnio 3 wypadki/kolizje dziennie. Jednym z najczęstszych powodów wypadków drogowych na ww. trasach jest nadmierna prędkość. Każdy wypadek/kolizja może oznaczać zamknięcie najdłuższego tunelu drogowego w Polsce i przeniesienie ruchu z trasy S2 na lokalne ulice Ursynowa i Wilanowa. Spowoduje to drastycznie zwiększenie liczby niebezpiecznych zdarzeń, w tym z udziałem pieszych oraz paraliż drogowy obu dzielnic.

Zakorkowane ulice wpływają nie tylko na poziom bezpieczeństwa, ale również na ich sytuację zdrowotną. Mowa jest tu o prognozowanej liczbie ponad 100 000 pojazdów dziennie, z których wydzielane spaliny będą wdychane przez mieszkańców Ursynowa i Wilanowa.

Rozwiązaniem i znaczącym ograniczeniem wystąpienia wypadków i kolizji w tunelu POW jest instalacja Odcinkowego Pomiaru Prędkości w obu kierunkach na odcinku: od węzła Puławska do przynajmniej węzła Wilanów.

Koszt instalacji Odcinkowego Pomiaru Prędkości szacowany przez GDDKiA wynosi około 2,3 mln zł. W mojej ocenie jest to niewielki wydatek, który może zapewnić bezpieczeństwo wielu tysiącom mieszkańcom Ursynowa i Wilanowa.

Panie Inspektorze:

1. Chcemy bezpieczeństwa dla siebie i swoich najbliższych, dlatego apelujemy o Odcinkowy Pomiar Prędkości.
  2. Nie chcemy wdychać spalin z pojazdów omijających zablokowany tunel, dlatego apelujemy o Odcinkowy Pomiar Prędkości.
  3. Nie chcemy korków w Dzielnicy Ursynów i Dzielnicy Wilanów, dlatego apelujemy o Odcinkowy Pomiar Prędkości.
  4. Apelujemy o niezwłoczne podjęcie wszystkich niezbędnych czynności związanych z instalacją Odcinkowego Pomiaru Prędkości.

[Twój podpis]

Tomasz Sieradz, Radny Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Tomasz Sieradz, Radny Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.