Budowa toru rowerowego typu pumptrack w Łukowie

Szanowny Pan
Piotr Płudowski
Burmistrz Miasta Łuków

Szanowny Panie Burmistrzu,
My, rowerzyści, zwracamy się do Pana z prośbą o wybudowanie nowoczesnego i bezpiecznego toru rowerowego (pumptracka) w Łukowie.

Nasze miasto się rozrasta, rowerzystów przybywa, a w naszej okolicy wciąż brakuje miejsc, w których rowerzyści mogliby doskonalić swoje umiejętności. Pumptrack jest idealnym miejscem do tego, by uczyć się nowych tricków, trenować kondycję bądź rywalizować z innymi na czas.
Jazda po takim torze polega na wykonywaniu skoordynowanych ruchów kierownicą  przypominających pompowanie, co umożliwia nam rozpędzanie się i poruszanie po torze bez pedałowania. Obiekt ten jest idealnym połączeniem bezpiecznej zabawy, jazdy na rowerze i przebywania na świeżym powietrzu, co w ostatnich czasach spotyka się coraz rzadziej u młodszych osób, które wolą spędzać wolny czas przed telefonem lub konsolą.

Z takiego toru mogą również korzystać osoby na rolkach, deskorolkach czy hulajnogach.

Budowa takiej atrakcji na pewno ściągnie do naszej miejscowości również okolicznych rowerzystów z Siedlec, Międzyrzeca Podlaskiego, Radzynia i nie tylko. Byłby to duży plus dla Łukowa pod względem turystyki rowerowej. W ciepłe dni można by organizować zawody rowerowe, które jeszcze bardziej rozpromują nasze miasto.

Prosimy o przychylne rozpatrzenie naszej prośby.

Mateusz Wasilewski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mateusz Wasilewski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.