Buk mi świadkiem! Zostawmy zwalony pień największego buka na Plantach w charakterze świadka historii

buk_na_plantach1.jpeg

Szanowny Pan

dr inż. arch. Piotr Turkiewicz

Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków

W nocy z 17 na 18 lutego 2022 roku wichura, która przeszła nad Małopolską i Krakowem powaliła największe drzewo na Plantach - rosnący na wysokości Muzeum Archeologicznego buk zwyczajny odmiany czerwonolistnej.

Olbrzymie drzewo wpisane było na listę pomników przyrody dnia 6 listopada 2012 roku. Drzewo miało wysokość 27 metrów i obwód pnia 433 cm. Dziś dostojny buk czerwonolistnej odmiany leży. Minione dwa wieki były czasem jego chwały i służby ludziom. Jednak w ostatnim czasie buk był świadkiem coraz bardziej dotkliwych zmian klimatycznych i anomalii pogodowych. Stał się ofiarą jednej z nich.

Jako drzewo przewrócone nie musi być usuwane. Ustabilizowane w pozycji horyzontalnej nie stanowi zagrożenia pod żadnym względem. Wręcz przeciwnie, zamarły, a jak w przypadku niezwyczajnego buka z krakowskich Plant, powalony przez wiatr pomnik przyrody wciąż pełni w terenie zurbanizowanym doniosłą rolę. Kłoda jego pnia może być zostawiona w roli "świadka historii". Oprócz znaczenia symbolicznego obecność martwego drewna Olbrzyma z Plant może wciąż pełnić rolę biocenotyczną, a zarazem edukacyjną.

Pozostawianie martwego drewna to drugie życie drzewa. Pozostawienie kłody buka na Plantach będzie ukłonem w stronę historii, miejskiej przyrody i ekologicznych wyzwań teraźniejszości.

Prosimy Szanownego Pana o zaangażowanie w sprawę z mocą pełnionego Urzędu i pomoc w uzyskaniu zgody na pozostawienie drzewa w nowej roli. Roli w jakiej drewno pomnikowego drzewa może pełnić przez kolejne wiele lat - służyć ludziom i pozostałym elementom przyrody.

(niżej podpisani)

Miejska Partyzantka Ogrodnicza    Skontaktuj się z autorem petycji