Buspas dla medyka

Szanowny Pan

prof. dr hab. Jacek Majchrowski

Prezydent Miasta Krakowa

Petycja o pozwolenie  na poruszanie się buspasem pojazdem prywatnym pracowników Systemu Ochrony Zdrowia na terenie miasta Krakowa.

My niżej podpisani apelujemy o pozwolenie na poruszanie się buspasem pojazdów prywatnych pracowników Systemu Ochrony Zdrowia pracujących na terenie miasta Krakowa.

W związku z panującą pandemią pracownicy Systemu Ochrony Zdrowia zostali obciążeni dodatkowymi obowiązkami oraz pracą w ciężkich warunkach. Z powodu  braków kadrowych, pracownicy medyczni pracują w kilku miejscach co zmusza ich do sprawnego poruszania się własnymi pojazdami między placówkami zdrowotnymi w godzinnach porannych, popołudniowych lub wieczornych, gdzie natężenie ruchu jest bardzo duże. Skutkuje to opóźnieniami w dotarciu do kolejnej placówki.        Rozważaliśmy poruszanie się komunikacją zbiorową, jednak ograniczenia wprowadzane na czas pamdemi utrudniają płynne poruszanie się pomiędzy placówkami. Buspasy zlokalizowane są w newralgicznych punktach Krakowa, gdzie ulice "korkują się" i utrudniają dojazd do placówek medycznych oraz Stacji Pogotowia Ratunkowego.

Wnioskujemy o przychylenie się do naszej petycji i pozwolenie na poruszanie sie wyżej wymienionymi pasami.

Prcownicy Ochrony Zdrowia

Składając podpis, uprawniam Anita do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.