Chcemy "Co w duszy gra" na Blu-ray!!!

soul-1024x578[1]1.jpg

Po sukcesie petycji mojego autorstwa odnośnie wydania na Blu-ray'u filmu "Na noże" postanowiłem tym razem rozpocząć walkę o wydanie na niebieskim krążku hitu wytwórni Disney-Pixar "Co w duszy gra".

Na wstępie zaznaczę, że jest to petycja skierowana do The Walt Disney Company Polska, a nie do Galapagos Films, które zajmuje się dystrybucją ich filmów na nośnikach cyfrowych. Otóż, w dniu napisania tej petycji skontaktowałem się przedtem z Galapagos będąc zaniepokojony obecnością jedynie wydania DVD w ich zapowiedziach. Na pytanie czy szykują także wydanie Blu-ray odpowiedziano mi, że mimo chęci dystrybutora to na przeszkodzie stanął im właśnie Disney, które z tego co zrozumiałem nie pozwoliło Galapagosowi wydanie tego nagrodzonego Oscarem filmu w jakości 1080p.

Nie wiem jaki jest prawdziwy powód tej absolutnie niezrozumiałej decyzji, ale aż zadziwia fakt że odnosi się ona do w miarę głośnej produkcji wytwóni, której filmy zawsze dostawały w kraju nadwiślańskim swoje wydania Blu-ray. Tym bardziej, że "Co w duszy gra" to film przepięny wizualnie, będący jednym ze szczytowych osiągnięć Pixara i zarazem taki, którym najlepiej cieszyć się w jak najwyższej jakośći. Trochę przykrym dla polskich fanów arcydzieł spod szyldu skaczącej lampki byłoby, gdyby jedna z jej najlepiej wyglądających produkcji miałaby się nie doczekać wydania na niebieskim krążu w ich kraju. Miejmy na uwadze też, że żyjemy w 2021 - roku, w którym rynek nośników cyfrowych nie jest zdominowany jedynie przez DVD. Wiadomym jest też, że animacje Disneya i Pixara mogą się pochwalić znakomitą sprzedażą płyt BD - o tym fakcie świadczyć mogą dawno wyczerpane nakłady takich filmów jak "Ratatuj, "Wall-e" czy "Iniemamocni".

Jak ponownie wierzę w osiągnięcie zamierzonego celu tej oto petycji, tak doskonale jestem świadomy, że nie uda mi się to bez udziału wspomnianych fanów Pixara (na znajdzie się ich trochę w Polsce). Każdy podpis jest kolejnym krokiem naprzód do możliwości postawienia tego oto animowanego arcydzieła na półce Blu-ray. Zatem ponownie - do dzieła! Niech chęci przerodzą się w skutek!

Krystian Miderski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Krystian Miderski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.