Cofnięcie zakazu odwiedzin w Domach Studenta UW

Rektor Uniwersytetu Warszawskiego

prof. dr hab. Alojzy Nowak

Szanowny Panie Rektorze,

Kierujemy się do Pana z prośbą dotyczącą cofnięcia zakazu odwiedzin w Domach Studenta Uniwersytetu Warszawskiego. Rozumiemy, że obecna sytuacja jest dyktowana panującą w kraju sytuacją epidemiczną, wydaje nam się jednak, że wprowadzone rozwiązanie za bardzo uderza w mieszkańców uniwersyteckich akademików.

Jakkolwiek najważniejsze jest zachowanie zasad bezpieczeństwa i reżimu sanitarnego w całej przestrzeni Uniwersytetu Warszawskiego, należy pamiętać również o zdrowiu psychicznym studentów, w tym tych, którzy zamieszkują Domy Studenta. Jest to miejsce ich zamieszkania, często najważniejsza przestrzeń życiowa, a w dzisiejszych czasach również otoczenie nauki i pracy w systemie zdalnym. Tymczasem, decyzją o braku odwiedzin, odcina się studentów od możliwości dzielenia tego środowiska z innymi i tworzy miejsce odosobnienia, a niejednokrotnie - samotności. Osoby, mając świadomość konieczności przebywania tu bez ludzi, z którymi najczęściej dzielą swoje życie, mogą mieć poczucie życia w zamknięciu, co będzie odbijało się na ich gorszym samopoczuciu.

Za możliwością odwiedzin w Domach Studenta przemawia kilka argumentów. Po pierwsze, zakaz odwiedzin może wpływać na to, że studenci, zamiast ograniczać wyjścia na miasto, będą spotykać się w miejscach o większym zagrożeniu epidemicznym niż pokój w akademiku. Wizyty w restauracji, barze, pubie zwiększają szansę zarażenia - a tym samym rozprzestrzenieniu się wirusa wśród mieszkańców DS. Po drugie, ilość miejsc w akademikach została zmniejszona do 50% stanu sprzed pandemii - oznacza to, że praktycznie każdy mieszka teraz w pokoju jednoosobowym - co zmniejsza szansę zarażenia innych mieszkańców przez osobę z zewnątrz. Ponadto, nawet jeśli gość byłby zarażony, spotkanie się z nim w innej przestrzeni oznacza i tak zarażenie, a następnie przekazanie wirusa kolejnym osobom będącym lokatorami Domu Studenckiego. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że częste i wieloosobowe wizyty gości byłyby znacznym zagrożeniem epidemicznym - zgadzamy się całkowicie ze stwierdzeniem, że w warunkach pandemii należy ograniczać takie kontakty do minimum. Dlatego proponujemy, by na odwiedziny w akademiku zezwolić, jednak w znacznie ograniczonym zakresie - chodzi mianowicie o możliwość wpisania jednej, wybranej przez mieszkańca osoby na listę odwiedzin. Dzięki temu każdy student będzie mógł dzielić tę prywatną, ważną dla siebie przestrzeń z osobą najważniejszą czy najbliższą - drugą połówką, przyjacielem, rodzeństwem.

Jesteśmy przekonani, że takie rozwiązanie nie stanowiłoby zagrożenia dla bezpieczeństwa sanitarnego mieszkańców akademików, a znacznie wpłynęłoby na poprawę stanu psychicznego studentów. Pamiętajmy, że w tym ciężkim czasie szczególnie mocno należy dbać o zdrowie psychiczne innych. Liczymy na zrozumienie naszej sytuacji i  pozytywne rozpatrzenie skierowanej do Pana sprawy.

mieszkańcy Domów Studenta Uniwersytetu Warszawskiego

Justyna Okrucińska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Justyna Okrucińska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.