Żądamy ukarania winnych masakry jeży na terenie będącym własnością miasta Gorzowa Wlkp.

Preambuła ustawy o ochronie zwierząt mówi, że zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
Jeże są gatunkiem chronionym, któremu grozi wyginięcie!

Jak odnieść się do rzezi tych zwierząt, która miała miejsce przy ulicy Niepodległości, dnia 14 lutego 2020r., na działce o powierzchni ponad 5 hektarów, należącej do miasta Gorzowa?
Widok był makabryczny: zmiażdżone, porozrywane ciała dorosłych i młodych jeży zmasakrowanych we śnie, W OKRESIE ICH ZIMOWEGO ODPOCZYNKU,  tak bezbronnych! Kto wydał pozwolenie na wjazd mulczerem, który zagłębia się zębami do 40 cm w głąb gruntu, szatkując wszystko, co stanie na jego drodze, bez uprzedniego sprawdzenia terenu?JEZK1.jpg

JEZ6.jpg

W sobotę 15 lutego na miejscu pojawiła się policja, lekarz weterynarii oraz przedstawiciele OTOZ Animals Gorzów, aby zabezpieczyć zwłoki jeży i ptaków

Niestety, może się okazać,że policja uzna czyn mordu za niezamierzony !!!! W tej sytuacji nikt nie zostanmie ukarany !!!

Kolejny raz bezbronne zwierzeta, bezbronna przyroda nie znajduje obrony w instytucjach !!! Kolejny raz są przez nie niszczone. Nieistotne jest nawet, że jeże są gatunkiem prawnie chronionym!!!JEZ1.jpg

Tak więc, berdzo prawdopodobne, żeurzędnicy i "nadgorliwy" wykonawca nie poniosą odpowiedzialności!!!
Po co tworzyć przepisy ustawy o ochronie zwierząt, ustawy o ochronie przyrody, rozporządzenie ministra środowiska, odpowiedzialność urzędniczą i procedury .... ?

Zwracamy się do Was, miłośnicy zwierząt i przyrody. Pomóżcie rozprawić się z takim bestialstwem !!! Składając podpis wyrażacie sprzeciw wobec bezsensownego mordowania dzikich, chronionych zwierząt, jakimi są jeże. Wobec bezsensownego dewastowania przyrody !!! Wobec bezkarności osób wydających nieprzemyslane lub niezgodne z prawem decyzje urzędnicze!!! Wobec bezmyślności, bestialstwa wykonawców zadań powierzonych przez Miasto.
Bądźcie z nami !!! Ochrońmy przyrodę przed urzędniczą bezmyślnością!!!

relacja lokalnej tv:

lokalna prasa:

post OTOZ Animals Gorzów Wlkp.

OTOZ Animals Inspektorat w Gorzowie Wlkp.    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam OTOZ Animals Inspektorat w Gorzowie Wlkp. do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.