Żądamy wprowadzenie progresji podatkowej w Polsce

Według ostatnich badań, w Polsce mamy najwyższe nierówności majątkowe w Europie (https://www.parkiet.com/Gospodarka----Kraj/304029924-Nierownosci-spoleczne-Polska-to-najmniej-egalitarny-kraj-w-UE.html). Powstrzymuje to rozwój gospodarczy, podkopuje zaufanie obywateli do państwa i rodzi frustrację pracowników.

W Polsce obecnie panuje system regresywny (https://nowyobywatel.pl/2018/12/20/najwyzszy-czas-na-progresje-podatkowa/), to znaczy że biedniejsi obywatele płacą proporcjonalnie większe podatki od bogatszych. Jest to ewenement na skalę europejską, a nawet światową. W rozwiniętych krajach Europy Zachodniej progresja podatkowa jest status quo od wielu lat.

Apelujemy posłów, o zajęcie się sprawą niesprawiedliwego systemu podatkowego i uchwalenie nowej ustawy wprowadzającej faktyczną progresję podatkową w Polsce z trzema progami podatkowymi zależnymi od dochodów.

Martyna Ołdak, Kacper Piwowarczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Martyna Ołdak, Kacper Piwowarczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.