Do władz: Ograniczać ilość odpadów komunalnych

Ruch Obywatelski, kwiecień 2021r.
Szanowny Pan
Michał Kurtyka
Minister Klimatu i Środowiska
ul. Wawelska 52/54, 00-922 Warszawa

Szanowny Panie Ministrze
Zwracamy się do Pana Ministra z apelem o podjęcie pilnych działań mających na celu ograniczenie ilości „powstających” w gospodarstwach domowych odpadów komunalnych w postaci opakowań, a tym samym ograniczenie problemów z ich odbiorem do przerobu i utylizacji, zaleganiem na przepełnionych składowiskach, częstymi pożarami powstającymi na tych składowiskach co skutkuje zatruwaniem powietrza, wody i gleby, a także drastycznie wzrastającymi kosztami zagospodarowania odpadów, którymi to kosztami my, obywatele, jesteśmy obciążani.
Jak zauważamy, sytuacja z roku na rok ulega pogorszeniu, a nadziei na poprawę nie widać.

Odpady komunalne w przeważającej ilości to wszelkiego rodzaju opakowania nabywanych artykułów handlowych codziennego zapotrzebowania. Już obecnie po rozpakowaniu zakupów ilość tych opakowań przewyższa objętościowo ilość zawartych w nich towarów użytkowych. Nierzadko jeden towar znajduje się w 3, a nawet w 4 opakowaniach /np. krem kosmetyczny w: słoiczku, plastykowej kształtce, kartoniku, folii; herbaty porcjowane w torebkach, większych torebkach, kartoniku, folii; przykładów można by mnożyć/, który to towar bywa w sklepie dodatkowo pakowany w foliowy woreczek.
Ten nadmiar opakowań dochodzi już do absurdu, a do ich nabywania wraz z potrzebnymi artykułami jesteśmy zmuszani przez producentów, pośredników, handlowców.

To my, klienci, za te opakowania musimy zapłacić, potem musimy je odpowiednio posegregować, ponieść koszty ich odbioru - czyli cały ciężar problemu spada na nasze barki.
Dodatkowo w Ustawie o odpadach z dnia 14 grudnia 2012 z późn. zm. /Dz.U. z 2020r. poz.797 Dz .I Rozdz. 2 art.3 pkt1.7/ opakowania te, należące do odpadów komunalnych, określone zostały jako „powstające w gospodarstwach domowych”, podczas gdy z ich powstawaniem nie mamy żadnego związku ani wpływu na ich nadmierną produkcję.

Apelujemy do Pana Ministra o podjęcie pilnych działań które ograniczą, zapobiegną w znacznej mierze powstawaniu tego rodzaju odpadów – poprzez stworzenie odpowiedniej zachęty ekonomicznej dla: producentów towarów użytkowych, projektantów i producentów opakowań, handlowców - kierujących się zasadą minimalizacji ilości surowców zużytych na opakowania jak i minimalizacji ilości samych opakowań.
Zapobieganie powstawaniu odpadów jest bowiem najbardziej skutecznym i najszybszym sposobem walki z ich nadmiarem, jest również głównym punktem w „Hierarchii sposobów postępowania z odpadami" /Dział II Rozdz. 2 art. 17 pkt1 ww. Ustawy o odpadach/, i tego rodzaju działania, dla dobra nas wszystkich, należałoby zdecydowanie i jak najszybciej wdrożyć.

Efektem będzie znacząca poprawa stanu środowiska, a tym samym polepszenie zdrowia i jakości życia obywateli.

Do wiadomości:
1. Ministerstwa Zdrowia
ul. Miodowa 15, 00-952 Warszawa

2. Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii
Pl. Trzech Krzyży 3/5. 00-507 Warszawa

Podpisując, upoważniam Alina do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.