Droga rowerowa ze Strzeszyna do centrum Poznania

Zrzut_ekranu_2023-04-7_o_13.51_.59_1.pngDo władz Miasta Poznania! Zwracamy uwagę na konieczność pilnej budowy ścieżki rowerowej i chodnika umożliwiających dostanie się do centrum Poznania mieszkańcom poruszającym się na rowerach i pieszo. W tej chwili wyjazd ze Strzeszyna w stronę centrum, Sołacza lub Jeżyc można bezpiecznie zrealizować tylko autem czy autobusem. Stoi to w sprzeczności z Planem Zrównoważonej Mobilności Miejskiej dla Miasta Poznania. Osiedle Strzeszyn miało obietnicę zrealizowania tej ścieżki w ramach budowy wiaduktów. Jednak w 2022 roku ZDM odpowiedział, że nie przewidziano projektowania ścieżki rowerowej czy chodnika na newralgicznym skrzyżowaniu Koszalińska/Golęcińska/Lutycka. Potwierdza to mapa inwestycji projektowanych przez PIM, gdzie w.w. skrzyżowanie jest wyłączone z projektowania wiaduktów: https://pim.poznan.pl/mapy-inwestycji

Zatem wnosimy o zaprojektowanie i realizację ścieżki rowerowej i chodnika w ciągu ulicy Koszalińskiej od skrzyżowania z ul. Literacką do ul. Golęcińskiej.

Fot. Google Maps

Dominika Zenka-Podlaszewska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Dominika Zenka-Podlaszewska będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: