Hałas dzwonów w Duchu Świętym czyli Komu Bije Dzwon?

Mieszkańcy Białegostoku, w szczególności osiedli: Sybiraków, Skorupy, Piasta, wzywają do zaprzestania uruchamiania dzwonów przy Kościele Ducha Świętego w Białymstoku o godz. 6.00 - 6.30 rano.

Od czasu, kiedy dzwony w Parafii Ducha Św. zostały uruchomione, nasze osiedla rozrosły się kilkukrotnie i obecnie zamieszkuje je znaczna społeczność. Dzwony wybrzmiewają codziennie o godz. 6.00-6.30 rano w sposób niezwykle głośny i długotrwały, czym uniemożliwiają mieszkańcom spokojny sen. Problem dzwonów zgłaszany jest od wielu lat Proboszczowi Parafii, który proszony był o wyciszenie dzwonów, szczególnie w porze letniej, kiedy mieszkańcy śpią przy otwartych oknach. Proboszcz niezmiennie ignoruje prośby i wezwania parafian.

Zwracamy uwagę, że osiedle Sybiraków i Skorupy zamieszkałe jest w większości przez rodziny z małymi dziećmi i osoby pracujące zawodowo na różne zmiany i o różnych porach.

Jesteśmy zdania, że w sytuacji, kiedy Kościół znajduje się na tak licznie zamieszkałym osiedlu, powinno się uwzględnić prośby lokalnej społeczności.

Mieszkańcy Białegostoku

Składając podpis, uprawniam Anna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.