Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
Re: Re:
"dzięki KK można osiągnąć zbawienie" od czego ? co to jest to zbawienie i dlaczego nie można go osiągnać w inny sposob, np w taki, że jest się dobrym czlowiekiem ? powymyślali jakies "grzechy" i za to każą pokutować ... przepraszam ale ta rozmowa zanczyna byc nurząca , toż gimnazjaliści nie wierzą w żadnych bogow , otchlanie piekielne, aniolkow i diabolkow a tu niby dorosly czlowiek a wyjeżdza z tekstem o ZBAWIENIU ... samonakręcająca się maszynka... zbawienie osiągniesz dzieki KK ale zeby je uzyskać musisz chodzić do kościola , jesli chodzisz do kosciola to musisz sie go sluchac we wszyskim, jesli dobrze sluchasz to wiesz że zbawienie masz juz zapewnione bo ktoś , umarl za ciebie aby "odkupić" twoje grzechy , ta osobą jest Jezus, wiec masz obowiązek uczestniczenia w OFIERZE na jego pamietke i przy okazji zlozenia tez ofiary "co łaska" etc etc etc .... w efekcie ... szaman zabiera ofiarę a ciemny ludek usatysfakcjonowany, nasz klient, nasz pan jak to mowia, i wilk i owca nasycone , wilk ofiarą , owca strawą duchową :) śmieeeeeeeeszne baranku boży, no śmieszne , tak dzialaly WSZYSTKIE wiary od początku dziejów ludzkości ... wystraszony ludek przynosil na " oltarz panski " wolu a kiedy szaman zaklinający grzechotką bóstwo zostawal sam, miał żarcia na tydzień i nie częstował boga ...no chyba , że tylko dymem pieczystego , wystraszony ludek powoli z czasem przstawal sie bać "gniewu boskiego" w postaci piorunow panazeusowych i marsowych min boga wojny , więc trzeba bylo użyc kolejnego chwytu aby ludek dalej byl ludkiem i przynosil ofiary, szamany kombinowaly i wymyslono i wmowiono ludkowi "grzech" oraz ZBAWIENIE ktore mialo nastąpic poprzez syna bożego , po śmierci przedstawiciela ludku , zbawienie ( nowy , niezane dotąd ludowi wyraz ) zaofiarowal kolejny już , najprawdziwszy z prawdziwych bogów , bo sam BOG przez duże B .zbawienie oczywiscie, prosze bardzo ...do uslug ....ale tylko pod warunkiem . że ...no ... te ofiary ...ofiary nadal beda się pojawiać na ołtarzu ...może już nie woly ale drob, owoce świeże pieczywko co tam kto ma , a jak nie ma żywego inwentarza to może byc gotówka ...i ludek durny wierzył, ciułał i ofiarował bo bardzo ale to bardzo zapragnął zostać zbawionym i tak sobie szamani sory ...wtedy juz chyba kaplani dobrze żyli w zgodzie ze swoim umilownym ludkiem ale jak to z ludźmi bywa. ludek zacząl szemrać po setkach lat oczekiwania na swojego wybawce , że czekają , czekają a tu nic ... no i w końcu MUSIALA sie pojawić kluczowa karta przetargowa i bilet do raju czyli sam JEZUS ...bez niego...wstęp do kosmosu przecież zabroniony , mówię panu ..jak się ludek ucieszył !!!!!! ma w końcu PEWNOSC , ze tylko przez Jezusa , tylko tą drogą dostąpią zaszczytu obcowania zez samym Bogiem przez duże B ... wie Pan co ? żal mi tych co w to uwierzyli ...stracili kasę i może drogę do prawdziwego boga .. bo jednak w historii ludzkości bylo ich troche ,,,tyakich mniej lub bardziej prawdziwych , nawet namacalnych a także jedynych, więc ? maja pozamiatane ? bajka fajna , efekt końcowy -taki sobie , nabijanie ludzi w butelke i sprzedawanie gruszek na wierzbie bez możliwości sprawdzenia czy gruszka jest osiągalna, to wg mnie ani moralne ani etyczne zajecie dla kogokowiek - szczegolnie w XXI wieku, i na koniec jeszcze jedna uwaga ... tak sobie myślę, ze żadna wiara nie jest szkodliwa i nie stanowi problemu póki wierzący w nia wierzący, nie zaczyna wierzyć, że wszyscy inni ludzie mają wrącz obowiązek wierzenia w to samo w co on wierzy i probuje ...e tam próbuje .... bez pardonu "zaraża " i wciska swoje wierzenia innym ! - wtedy pojawia się już problem, bez odbioru
Re: postuluje troche wiecej logiki rozumowania
#15: - Szanowny adwersarzu, mieszasz g...o z majonezem.Nikt nikomu nie zabrania odbywac modlow, pielgrzymek i innych praktyk religijnych. Ale niech to robi PRYWATNIE! I niech wlodarze tych religijnych zabobonow utrzymuja sie TYLKO Z DATKOW WIERNYCH i niech NIE WTRACAJA SIE DO RZADZENIA!
Re:
Swarożyc również jest częścią naszej kultury, na której wyrosła nasza Ojczyzna, a mimo to nigdzie go nie widać.
Na zagranicznych wyciczkach nikt nie jest okadzany kadzidełkami jeśli nie wyrazi na to zgody. Inne kultury szanują inne przekonania. U nas głównie się o szacunku mówi. To nie jest to samo.
Nie można dbać o przestrzeganie odbywania innych zajęć w miejsce religii, jeśli szkoła akurat "przypadkiem", "z braku zainteresowania rodziców" itp. nie ma pedagogów mogących takie zajęcia prowadzić. W praktyce niewiele szkół jest przygotowana na zajęcia z etyki zamiast religii. Kompletnie "niechcący".
Re: Re: Re:
Nie można osiągnąć w inny sposób, bo do zbawienia niezbędne jest karmienie się Ciałem i Krwią Chrystusa, a transsubstancjacja zachodzi tylko we Mszy świętej jeżeli we właściwy sposób wypowiedziano słowa konsekracji, była ona sprawowana przez wyświęconego katolickiego księdza itd.
"Toż gimnazjaliści nie wierżą" - po pierwsze, nie schodźmy do poziomu gimnazjum, jesteśmy dorośli. po drugie "społeczny dowód słuszności" to nie dowód. To że oni nie wierzą nie znaczy, że ja też mam nie wierzyć.
Jeśli już jesteśmy przy Ofierze - nie pamiątka, ale ta sama Ofiara co na Golgocie. Ofiara "co łaska" jest "co łaska" zatem pan ksiądz może nawet nie zobaczyć mojego portfela, moja to rzecz.
O sprawie innych wiar się nie wypowiem, bo to prosi się o Katechizm K. Katolickiego. Poza tym strumień świadomości, który Pan zafundował jest straszny. Także ten fragment proszę sobie przypisać na plus, znokautował mnie Pan :)
Jeśli chodzi o inne wiary - myślę, że gdyby zamiast katolików miał Pan islam z jego wojującymi rządaniami to zatęskniłby Pan za tymi "wszędzie-wciskającymi-się katolikami pragnącymi władzy", którzy czasem pójdą na pielgrzymkę, powiedzą w TV prawdę o aborcji i będą paradować z krzyżami na szyjach zamiast z bombą pod kurtką.
Nie chcę wrzucać wszystkich muzułmanów do jednego worka ale tam łatwiej o jakieś ekscesy.
Re: Re: Re: Re:
i tym sie rożnimy drogi panie, pan nie wierzy w islam i setkę innych religii , ja także plus w jedną - pańską , hasełko " karmienie się ciałem i krwią Chrystusa ", pomijając cala duchowość tej czynności - brzmi strasznie...zwlaszcza w uszach dzieci , prosze o tym pamietać , bez odbioru po raz drugi !!!

Re: Re: postuluje troche wiecej logiki rozumowania
#304: belfer - Re: postuluje troche wiecej logiki rozumowania
punkt 7 - wystarczy czytać ze zrozumieniem o finansowaniu
punkt 2 - w sprawie rządzenia będzie się wtrącać reprezentując wiernych jako obywateli
Również postuluję logikę. Milego dnia
Świeckie Państwo jest dla Wszystkich Obywateli.
Małgorzata Wojtaszek
Slowiański Swarożyc , nie mial szans zresztą jak pozostale słowiańskie bostwa, na to aby rozwinąć skrzydla i stać się bogiem a nawet Bogiem, azjatycko - rzymscy katolicy mu na to nie pozwolili , przywlekli tu swojego i kazali w niego uwierzć
Re:
Prawny przymus. Leżę i kwiczę. Dziecko, Ty przymusu na oczy nie widziałeś
jesli to twoje dziecko , to powiedz mu to w domu, musisz tutaj ?
Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.
Zadaniem Kościoła nie jest dbanie o interesy jego członków. Wierni będąc członkami Kościoła są nadal obywatelami państwa i mają swoją reprezentację pozakościelną. Zadaniem Kościoła jest pomoc wszystkim ubiegającym się o wstęp do nieba w osiągnięciu celu. Do wypełnienia tego zadania Kościół nie potrzebuje latyfundiów, nieruchomości, dotacji na utrzymanie rozleniwionego kleru.
Re: Re: Re:
W większości religii z biegiem czasu alienowała się grupa pasterzy żyjących na koszt trzody wiernych.
Re: Re: Re: Re: Re:
Toż to jawne molestowanie nieletnich i podlega pod paragraf
Re: Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.
#319: Nitsche - Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.
Myli się Pan.
O funduszu kościelnym pisałem - można znosić. tak samo nie mam nic przecwko finansowaniu Kościoła tylko z podatków katolików (tudzież darowizn, tacy i jakkolwiek by to nie było rozwiązane)
Natomiast KK troszczy się także o doczesny interes wiernych podobnie jak organizacja zrzeszająca niepełnosprawnych troszczy się o interesy niepełnosprawnych, jakieś organizacje rolników troszczą się o interesy rolników itd. Tak działa społeczeństwo obywatelskie i demokracja. I jeśli w takim chcemy żyć (a ktoś już tu chyba doszedł do wniosku, że zapewnia to ładny rozwój) to musimy się godzić na wielość myśli i poglądów w życiu społecznym. I własne przekonanie o tym, że dany pogląd jest błędny można wyrażać, ale nie można go zakazać. Jeśli ktoś jest przeciwnikiem dajmy na to poglądów ekologów, to nie zabroni im się wypowiadać tylko będzie podawał kontrargumenty.
Co jeszcze ciekawe - misją KK jest ewangelizować i nawracać. Wypełnia zatem swoje zadanie.
Re: Re: Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.
#324: - Re: Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.
Jesli dzialalność krk jest misją ewangelizacji i nawracania , nie należy się jej wynagrodzenie za pracę, a przynajmniej nie z kieszeni polskiego podatnika, to watykan wysyla swoich misjonarzy , zatem to on powinien także utrzymywac swoich wysłannikow , proste
| This discussion has been closed. |